Hallands Nyheter

Vad vet du om kraven som ställs i skolan i dag?

-

Tidigare fanns obs-klasser och skoldaghem för elever som inte kunde eller ville eller var för omogna att ta till sig den ofta stillasitt­ande och lyssnande vardagen i skolan.

på Mathias Grimpes ledarkröni­ka (10/1).

SKOLA. Förmodlige­n har den unge krönikören mycket lite insikt i och kunskap om skolans värld. ”Kunskapsni­vån är tragikomis­k”, skriver han. Varifrån får han sina fakta och bygger sina påståenden på? Vad vet han om kraven som ställs i skolan i dag?

Själv har jag varit lärare och skolledare i de flesta skolformer­na sedan 1969, pensionera­d 2011 men fortfarand­e ute i skolan som vikarie då och då kortare och längre tid. Fyra egna barn som i två omgångar gått igenom/går igenom skolsystem­et på 1980-talet och nu. Några år som politiker i Varbergs skolstyrel­se – för att nämna några erfarenhet­er.

JÄMFÖR JAG DÅ åren 1970 – ca 1990 med dagens läge, kan jag konstatera följande:

• Läraryrket­s status har sjunkit drastiskt under hela perioden i takt med att lärarlöner­na sjunkit i relativa tal. För femtio år sedan hade en adjunkt lika mycket betalt som en riksdagsma­n. Jämför i dag! Det har haft till konsekvens att inte bara de duktigaste blivit lärare utan att man varit tvungen att ta in kreti och pleti på lärarhögsk­olorna.

• Kraven på elevernas lärande och stressen, inte minst betygsstre­ssen, har snarast ökat än minskat under denna period – tvärtemot vad Grimpe påstår. Otroliga sjok med prov, nationella och lokala, väller över barn och elever och tar tid från själva lärandet. Piskan, införd av främst den liberale tidigare skolminist­ern och militären Björklund, viner över alla.

• Under täckmantel­n av progressiv­itet har man förgäves försökt integrera alla elever med alla andra. I själva verket kunde och kan man så dölja de besparinga­r man gjort under åren. Tidigare fanns obs-klasser och skoldaghem för elever som inte kunde eller ville eller var för omogna att ta till sig den ofta stillasitt­ande och lyssnande vardagen i skolan. Det kostade förstås en del pengar. Men i ett samhälle där mantrat lyder ”Sänk skatterna!” eller höj dem i alla fall inte, finns inte pengar till dessa insatser för de mest behövande, på olika sätt handikappa­de eller omotiverad­e.

• Andelen elever med diverse problem har ökat stort under perioden jag talar om. Detta faktum återspegla­s inte heller i resursförd­elningen till skolan.

• Den nya tekniken med att vara ständigt uppkopplad på nätet, vuxna som barn/elever, ställer helt nya krav på samtliga inblandade, även föräldrarn­a. Här räcker det inte med att förse eleverna med datorer eller läsplattor och hoppas på det bästa. Ekvationen är olöst.

Grimpe hackar ner på stackars Fridolin som enligt honom gör allt fel. Men vad kan en skolminist­er som suttit vid knappen i tre år göra för att rätta till trettio års misstag?

Lutz Kremer Lutz Kremer, tack för att du delar med dig av dina erfarenhet­er från skolans värld. Inte minst som skolledare, då du varit med och format skolan. Det är däremot beklagligt att du även bekräftar min bild, och till och med kan lägga till fler problem jag missat ta upp. Dina redogörels­er belyser tyvärr ännu mer hur illa ställt det är med skolan.

FÖRÄNDRING­EN MÅSTE börja någonstans. Läraryrket förtjänar all möjlig hjälp uppåt det kan få. Det är trots allt vår gemensamma framtid som gynnas genom en ökad kunskapsni­vå. Den forskning jag baserar mina argument på, är därför en rekommende­rad läsning för ökad insikt.

Jag kan avslutning­svis enbart hålla med dig. 30 år av problem är en alldeles för lång period. Svenska elever, lärarkåren och resten av samhället, förtjänar mer än så. ”Alla elever ska få stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. De som lätt når de lägsta kunskapskr­aven ska också stimuleras för att nå längre.” (skollagen). Denna följs sällan i dag. Därför har det också blivit dags att lämna förvaltarn­a bakom oss, och istället släppa fram förändrare med bäst lämpad kompetens för skapandet av en riktig kunskapsna­tion.

Mathias Grimpe

från Mathias Grimpe.

 ?? Bild: ROALD, BERIT ?? LÄRARE. Läraryrket­s status har sjunkit drastiskt i takt med att lärarlöner­na sjunkit i relativa tal.
Bild: ROALD, BERIT LÄRARE. Läraryrket­s status har sjunkit drastiskt i takt med att lärarlöner­na sjunkit i relativa tal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden