Hallands Nyheter

Bara högre löner kan stävja lärarbrist­en

-

på ”Lärare är privilegie­rade” (12/1).

SKOLA. Din negativa syn på dagens lärare och rektorer får du hålla för dig själv. Frågan är om du inser att skolan får allt mer uppgifter än att bara just bedriva skola. Skolan i dag jämfört med bara 15 år sedan ser helt annorlunda ut, på gott och ont.

Att vissa lärare är gnälliga handlar om stress, att bli utsatta av elever som av någon anledning numera ”får” vara otrevliga och hotfulla.

LÄRARE HAR OFTA hand om en och flera elever med ADHD/ Autism i klassrumme­t, utan något stöd. Att bara ha dessa elever och alla anpassning­ar som måste göras är nästan ett heltidsjob­b. Att sedan undervisa övriga ca 2030 elever i klassen gör att vi jobbar hårdare än någonsin. Vi får ofta ta hand om en eller två elever med flyktingba­kgrund per klass och ofta kan de inte ens svenska, utan stöd och hjälp, men vi jobbar på ända in i kaklet för vi tror på varje elev och att alla ska få en utbildning!

Med denna klassrumsm­iljö utan stöd och i bästa fall med mycket lite stöd kan vem som helst räkna ut att svensk skola är omöjlig för många lärare.

SÅ INNAN DU själv gnäller vore det i din fd position önskvärt om du tar reda på fakta angående en lärares vardag numer vilket media dagligen ger indikation­er på om hot, våld, tidsbrist, stress, sjukskrivn­ingar, avhopp från lärarhögsk­ola, lärare som slutar sitt yrke.

Så är det gnäll eller ett rop på hjälp?

Och kom inte och prata om vår ledighet som bara blivit mindre och mindre med åren, trots vår 45 timmarsvec­ka, trots alla nya arbetsuppg­ifter vi fått sedan du var i skolans värld.

Lärare och förälder

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden