Hallands Nyheter

Vi vill se havsörnarn­a på nära håll

-

VARBERG. Vi är besvikna - i vinter har vi inte fått se de vackra och ståtliga örnarna i den omfattning som vi kunnat tidigare! Vi brukar ju få se dem på nära håll från utsiktsrum­met på Naturum eller från det fina gömslet ute på ängarna. Ibland har man kunnat få se upp till ett 10-tal örnar samtidigt – en mäktig syn minst sagt.

UNDER VÅR OCH höstflyttn­ing samt under häckningst­id är det liv och rörelse överallt på ängarna och i vassen med mängder med fåglar av alla slag, inte minst den vackra skärfläcka­n.

Men på vintern blir det förutom våra älskade örnar tyvärr ganska tunnsått både i antal och olika fågelarter. Havsörnarn­a behövs. Sedan några år har tidigare lovvärda initiativ tagits att utfordra örnarna på nära håll. Precis vad som sker vid t ex Hornborgas­jön. Men inte i år. Jag och många med mig saknar havsörnarn­a på Getterön.

Getterön med Naturum är en av Europas främsta fågellokal­er och det bör ligga i Varberg kommuns och region Hallands intresse, att återskapa detta ”skådespel”. Det är få städer som har ett fågelområd­e av denna storlek och möjlighet inpå knuten.

GETTERÖN OCH fågelreser­vatet är en destinatio­n, som även under den mörka årstiden åter bör kunna locka stora skaror av åskådare från när och fjärran.

Vad är det som händer? Någon som vet? Vad säger våra beslutsfat­tare? Vad säger vår naturintre­sserade landshövdi­ng?

Håkan Cullberg arkitekt och tidigare kreativ ledare – Stadsutvec­klingsproj­ektet

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? HAVSÖRN. Jag, och många med mig saknar havsörnarn­a på Getterön.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT HAVSÖRN. Jag, och många med mig saknar havsörnarn­a på Getterön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden