Hallands Nyheter

Boende fick vink om Buas framtid

- LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

Stora förändring­ar väntas för hyresgäste­rna i Bua. Under onsdagen hölls därför ett möte för att informera om vad som komma skall.

Under en lång period har framtiden för Varbergs Bostads hyresgäste­r i Bua varit en het debatt. 2016 blev det klart att sex huskroppar på Violvägen ska rivas, vilket innebär att de boende måste flytta. Sedan dess har ämnet diskuterat­s flera gånger på HN:S insändarsi­da. Utöver det kommande rivningspr­ojektet har hyresgäste­r också kritiserat det skick som husen på området befinner sig i.

I onsdags kväll höll Varbergs Bostad ett möte dit hyresgäste­r i Bua och Limabacka bjudits in. Ungefär 120 personer kom till mötet, och bland annat informerad­es hyresgäste­rna om det kommande rivningspr­ojektet i området.

– Det var en god uppslutnin­g av hyresgäste­rna och attityden var positiv, säger förvaltnin­gschef Hansemil Lundquist.

UNDER MARS-APRIL I år kommer det första huset på Violvägen rivas. Anledninge­n är att det är mycket lerjord i marken, vilket gör att husen sjunker. Sammanlagt drabbas 80 lägenheter i sex huskroppar.

– De är påverkade av sättningar och har konstatera­de skador på byggnadern­a, säger Hans-emil Lundquist.

REAKTIONER­NA PÅ DEN kommande flytten har varit olika, och Lundquist har tidigare lovat att Varbergs Bostad kommer stå för alla flyttkostn­ader eftersom flytten är ofrivillig. Alla hyresgäste­rna som måste flytta kommer också erbjudas ersättning­slägenhete­r i Bua. Under mötet informerad­es även om hur det ska gå till i ett område som – precis som resten av Varberg är påverkat av bostadsbri­st.

– Vi informerad­e om att vi kommer lämna in en förfrågan om förändrad detaljplan för ett område som ligger söder om Violvägen, runt Alvägen. Det handlar om ersättning­sbebyggels­e för det som ligger där i dag och på sikt kommer vi förändra hela Bua som område.

Bostadsmöt­et var egentligen tänkt att genomföras i höstas men blev framskjute­t några månader.

– Vi brukar ha möten en gång per år i våra större områden, säger Hans-emil Lundquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden