Hallands Nyheter

Varbergare kan snart få ”personlig bonde”

- ERIK KRÅNG 010-471 50 23 erik.krang@hn.se

Till sommaren ska Varbergsbo­r kunna köpa sin mat direkt från producente­n. – I stället för personlig tränare erbjuder vi personlig bonde, säger Christina Almén, projektled­are på Hela Sverige ska leva.

Christina Almén är sedan tidigare engagerad i Rekoring Varberg, där man kan köpa närproduce­rade livsmedel från lokala producente­r. Nu är hon, tillsamman­s med Emma Engström, projektled­are för Hela Sverige ska levas Hallandsav­delnings projekt med CSA – Community Served Agricultur­e, eller andelsjord­bruk.

KORTFATTAT FÖRBINDER MAN sig som konsument att köpa en viss mängd av en specifik vara av en bonde, som sedan odlar fram det som beställts. Därefter får man hämta varan eller få den levererad.

– Vi hoppas att det leder till att man får förståelse för hela kedjan, att det inte bara är en köttbit i affären. Får man mer respekt för maten slänger man mindre. Producente­n får lön för arbetet och kunderna får respekt för hur mycket jobb det är bara för att få fram ett enda kålhuvud, säger Christina Almén. projektled­are på Hela Sverige ska leva – Dessutom lär man sig att äta efter säsong.

”Producente­n får lön för arbetet och kunderna får respekt för hur mycket jobb det är bara för att få fram ett enda kål– huvud.”

ÄVEN FÖR bönderna/producente­rna har andelsjord­bruk en fördel.

– Det ger en säker avsättning – producente­n vet till exempel att man kan sälja 20 lådor i veckan under 20 veckor. Då ska man producera 400 lådor, och man kan våga satsa och investera.

Hur leveranser­na ser ut kan variera från producent till producent.

– En del kanske låter kunderna ”prenumerer­a”, andra levererar under en viss period.

CHRISTINA ALMÉN,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden