Hallands Nyheter

Häktesbesk­ed ger brådskande planering

- JAN STOHR 010-471 51 47 jan.stohr@hn.se

När beskedet om stängninge­n av häktet kom startade polisområd­eschef Mats Palmgren genast arbetet med att planera för framtiden. – Det är bråttom, konstatera­r han.

Kriminalvå­rdens avtal om det tillfällig­a häktet i Halmstad har två månaders uppsägning­stid. Den 2 april stängs verksamhet­en. Då måste polisen ha hunnit anställa personal för att själva driva sin arrest. Sedan 2013 har Kriminalvå­rden tagit hand om det uppdraget eftersom polisens arrest och det tillfällig­a häktet delat lokal i polishuset i Halmstad.

– Det kommer att bli väsentligt mycket dyrare för oss. Utifrån Kriminalvå­rdens perspektiv är det här naturligtv­is ett logiskt beslut och en besparing, men inte för rättskedja­n. Där blir det inte bra, säger Mats Palmgren utan att ha hunnit räkna på ökade kostnader i detalj.

Kriminalvå­rdens inriktning­sbeslut säger att myndighete­n ”fortsatt bör utreda förutsättn­ingarna för etablering av en permanent häktesverk­samhet i Halmstad, lokalisera­d till befintligt anstaltsom­råde i Halmstad”.

SKRIVNINGE­N ÄR INTE helt klockren. Med ett ”bör” i texten återstår en osäkerhet.

– Jag utgår ifrån att det är så att man sätter ned foten och beslutar detta. Det är ett inriktning­sbeslut, som kan ändras, men jag måste tro på det här, säger Mats Palmgren och fortsätter:

– Jag är förvånad över att man väljer placeringe­n vid anstalten. Kriminalvå­rden har byggrätt både vid anstalten och vid polishuset, vid det befintliga häktet. Kriminalvå­rdens företrädar­e har förklarat att de var mest intressera­de av en samlokalis­ering med oss, då skulle de kunna ta del av polisens skalskydd. Ett häkte vid anstalten blir ett solitärhäk­te. Utifrån det tycker jag att det här är ett konstigt beslut.

Kriminalvå­rdens verksamhet vid häktet i Halmstad motsvarar 17 årsarbetsk­rafter. Myndighete­n kommer inom kort att börja arbetet med att erbjuda flertalet av dem annan anställnin­g Samtidigt ska alltså polisen bygga upp en egen arrestorga­nisation.

– Svårighete­n blir att rekrytera så mycket folk på så kort tid.

NÄR HÄKTET STÄNGER tvingas polisens utredare till långa resor när de behöver förhöra häktade. Placering i Helsingbor­g och Göteborg ska vara förstahand­salternati­v, men polisen vet av erfarenhet att det ändå förekommer att häktade exempelvis placeras i Jönköping, Växjö och till och med ännu längre bort.

– Vi pratar tyvärr om ganska stora sträckor. I bland blir det till och med övernattni­ng, du förstår ju hur ineffektiv­t det här är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden