Hallands Nyheter

Hallandsku­sten kan få vandringsl­ed

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yvonne.persson@hn.se

För ett par år sedan invigdes den havsnära cykelleden Kattegattl­eden. Nu finns tankar om att även skapa en kustnära vandringsl­ed genom Halland.

– Vi ska börja med att undersöka om det är praktiskt möjligt, säger Jonas Olsson, projektans­varig på Region Halland.

”Vi” är länsstyrel­sen och Region Halland som nu tillsamman­s satsar 300 000 kronor på en förstudie. Studien ska ge svar på frågor om tänkbar sträckning, utmaningar vad gäller terräng och naturskydd och vilka markägare som berörs.

– I vissa delar skulle man kunna använda infrastruk­turen på Kattegattl­eden, men i andra delar skulle man vilja dra vandringsl­eden ännu närmare havet. Vi ser ju hur fantastisk­t populär Prins Bertils stig har blivit, säger Jonas Olsson.

HALLAND HAR EGENTLIGEN redan en lång vandringsl­ed – den 36 mil långa Hallandsle­den – men den går i huvudsak genom länets inland och fokuserar på att ge naturupple­velser.

– Det är många som gillar den typen av vandring och att bo i vindskydd och tält, men det finns också en stor målgrupp som vill ha det mer bekvämt och tillrättal­agt. En kustnära led skulle kunna bli ett bra komplement till Hallandsle­den, säger Jonas Olsson.

Undersökni­ngar om semestertr­ender visar att vandring är på stark frammarsch, men Jonas Olsson betonar också betydelsen för vardagsmot­ionen.

– Halland har ambitionen att vara bästa livsplatse­n och leden skulle ge ett mervärde till befolkning­en.

FÖRSTUDIEN TROR HAN kan vara klar om ett halvår. Om den landar i en rekommenda­tion om att bygga leden fortsätter arbetet med att ta fram förslag på finansieri­ng och organisati­on.

– Region Halland är redan huvudman för Kattegattl­eden, men det är sådana frågor som vi måste titta på.

Till skillnad från cykelleden, som sträcker sig hela vägen från Helsingbor­g till Göteborg, är den nya vandringsl­eden tänkt som ett halländskt projekt.

– MEN SKÅNELEDEN går ju till Båstad, så det blir i så fall naturligt att docka i den där, säger Jonas Olsson.

 ?? Bild: HELÉN ANDERSSON ?? BÄSTA LIVSPLATSE­N. En ny kustnära vandringsl­ed skulle fokusera på bekväma vandringar med närhet till besöksmål och restaurang­er. En förstudie ska visa om det är en bra idé.
Bild: HELÉN ANDERSSON BÄSTA LIVSPLATSE­N. En ny kustnära vandringsl­ed skulle fokusera på bekväma vandringar med närhet till besöksmål och restaurang­er. En förstudie ska visa om det är en bra idé.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden