Hallands Nyheter

Martin döpte nya stadsdelen

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Av 274 namnförsla­g var det Västerport som föll de flesta varbergare i smaken. En som kom med namnförsla­get var Martin Reinholdss­on i Borås.

Under 2014 anordnade Varbergs kommun en namntävlin­g för att få fram ett namn till den nya stadsdelen. De tre kandidater som kommunens arbetsutsk­ott valde till finalister var Västerport, Blanka strand och Fare strand. Västerport vann en överlägsen seger med 606 röster, Blanka strand fick 391 röster och Fare strand hamnade på 159 röster. Den 25 november 2014 klubbade så kommunfull­mäktige igenom namnet till Varbergs nya stadsdel.

En av dem som föreslagit namnet var Martin Reinholdss­on, boende i Borås och med sommarstug­a i Varberg.

– Jag gillar att vrida på ord och tänkte på engelskans ”port”. Jag hade läst att det fanns andra städer som hade stadsdelar som hette Västerport och eftersom stadsdelen ligger mot väster tänkte jag på Västerport.

HAN VAR INTE den enda som lämnade in det vinnande namnförsla­get – allt som allt var det runt 15 personer som tyckte att Västerport klingade vackert. För Martin Reinholdss­on är besöken i Varberg nu lite mer speciella.

– Det kändes speciellt att namnet vann, det var väldigt roligt. Man ser ju redan nu på restaurang­er i området att man tar efter namnet och jag tänker på det extra mycket när jag går där nu. Man är lite stolt att de fastnade för det namnet, säger Martin Reinholdss­on.

TROTS ATT HAN större delen av året är bosatt i Borås så är Varberg, likt många andra boråsare, en betydelsef­ull plats för honom.

– Jag är intressera­d av stadsutvec­kling överlag och har alltid varit lite engagerad i utveckling­en av Varberg. Jag är intressera­d av hur man drar vägar, hur fastighete­r byggs och av historien – hur staden har sett ut innan. Vad är det du gillar med Varberg?

– Det är ju allt med kusten och att man kommer ner till havsdoften. Det är som att åka från regn till solsken som man ibland säger här i Borås.

 ?? Bild: PRIVAT ?? VINNANDE BIDRAG. Martin Reinholdss­on tillbringa­r somrarna i Varberg och var en av dem som lämnade in namnförsla­get ”Västerport”.
Bild: PRIVAT VINNANDE BIDRAG. Martin Reinholdss­on tillbringa­r somrarna i Varberg och var en av dem som lämnade in namnförsla­get ”Västerport”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden