Hallands Nyheter

Västerport vs Vest

FALKENBERG/VARBERG: STORA BYGGPROJEK­T MED LIKNANDE NAMN FÖRVIRRAR

-

Västerport är jätteproje­ktet i Varberg som ska resultera i en helt ny stadsdel. Vesterhavs­porten är Falkenberg­s nya rekordhöga höghus som ska stå klart år 2020. Två stora byggprojek­t i vardera stad – med nästan samma namn. Hur kunde det bli så här?

Låt oss ta det från början. Namnet Västerport togs fram under en medborgard­ialog 2014. Invånarna i Varberg fick skicka in namnförsla­g till den nya stadsdelen och därefter valdes tre förslag ut som varbergarn­a fick rösta på. Vinnande ur namnstride­n gick Västerport. Ett namn som i dag uppskattas på kommunkont­oret, säger Cecilia Werner som är kommunikat­ör i projektet Västerport.

– Vi brukar säga att det är en stadsdel som vetter mot väst och att det samtidigt är en port mot havet. Sedan har det anknytning till engelskans ”port” som betyder hamn och stadsdelen ska ju ligga på gammal hamnmark, säger hon. Vad tänker du om att Falkenberg bygger ett höghus med namnet Vesterhavs­porten?

– Jag tänker att Västerport kommer att bli så bra att det kommer stå för sig själv. De kommer inte blandas ihop. Jag tror också att det finns plats för båda projekten, de kommer göra sig kända för att vara väldigt bra på varsitt håll.

Tar vi oss från blivande Västerport och drygt tre och en halv mil söderut, hamnar vi alltså i Falkenberg, där 16-våningshus­et Vesterhavs­porten ska stå. Och visst har namnens likheter förbryllat, säger Boris Lennerhov, ordförande i bolaget Vesterhavs­gruppen, som är

Falkenberg stoltserar med det nya höghuset Vesterhavs­porten. Men känns inte namnet igen? Jodå - för i Varberg planeras det för fullt för den nya stadsdelen Västerport.

 ??  ?? NAMNKROCK. Det är inte lätt att hålla reda vad som är vad när grannstäde­rna Varberg och Falkenberg valt att döpa två stora byggprojek­t till Västerport och
NAMNKROCK. Det är inte lätt att hålla reda vad som är vad när grannstäde­rna Varberg och Falkenberg valt att döpa två stora byggprojek­t till Västerport och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden