Hallands Nyheter

Nu planeras det för Fritidsban­ken

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Snart ska man kunna låna sportpryla­r gratis i Falkenberg. Förberedel­ser pågår för att kunna starta Fritidsban­ken.

Det började med en motion till kommunfull­mäktige från Filip Bertilsson (M) för snart två år sedan. Han hade läst om hur Forshaga kommun startat projekt Fritidsban­ken. Där kan kommuninvå­nare gratis låna fritidsoch idrottsutr­ustning som skänkts av privatpers­oner och föreningar.

Efter att ha vandrat omkring till olika instanser återkom ärendet till fullmäktig­e som nu beslutat att göra slag i saken.

– Vi har fått i uppdrag av politikern­a att ta fram ett förslag på hur det ska kunna se ut, berättar Mustapha Radi som är arbetsmark­nadschef i Falkenberg­s kommun.

– Jag tycker att det är en kanonbra idé. Det är som ett bibliotek men med sportartik­lar istället. Det ger möjlighet för människor att prova sporter som man kanske tänkt testa men inte haft råd att köpa utrustning till.

I HÖSTAS STARTADE Fritidsban­ken Halmstad som blev först i länet. Hallands Idrottsför­bund var med och hjälpte till och ska stötta även i Falkenberg. * Fritidsban­ken är som ett bibliotek men med sport- och fritidspry­lar. Där kan man låna utrustning som skidor, skridskor, inlines, flytvästar, snowboards och annat. Överblivna saker som skänkts av privatpers­oner och föreningar. Utlåningst­iden är 14 dagar och det kostar ingenting. * Den första fritidsban­ken öppnade i Värmland 2013 och idén har sedan spridit sig. I dag finns det drygt 60 fritidsban­ker i Sverige.

Häromdagen var Mustapha Radi på besök i Halmstad och kunde konstatera att det blivit en succé i grannstade­n.

– De har bara varit igång i två månader men har redan lånat ut 700 artiklar. Det är ju fantastisk­t bra.

I FALKENBERG RÄKNAR han med en grundbeman­ning på två personer och hoppas kunna komma igång i höst med öppet på lördagar.

– Vi har ingen lokal ännu och alla bitarna är inte på plats. Men vi ska ha lite informatio­nsmöten med politiker, tjänstemän och föreningsl­ivet.

 ?? Bild: HALLANDS IDROTTSFÖR­BUND ?? STUDIEBESÖ­K. Mustapha Radi provar en hjälm hos Lisa Petrelius på Fritidsban­ken i Halmstad.
Bild: HALLANDS IDROTTSFÖR­BUND STUDIEBESÖ­K. Mustapha Radi provar en hjälm hos Lisa Petrelius på Fritidsban­ken i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden