Hallands Nyheter

Beslut nära om Barnakadem­ien

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Barnakadem­iens vara eller icke vara närmar sig ett avgörande.

Den fristående konstskola­n för barn har kunnat drivas genom kommunalt stöd och ideellt arbete. Men ändrade bidragsreg­ler gör att Barnakadem­ien hamnat mellan två stolar. Då det inte är en förening får man inte längre föreningsb­idrag från kultur och fritid. Önskemålet har då varit att bli en del av kulturskol­an.

Ett medborgarf­örslag om detta har varit uppe i såväl barn- och utbildning­snämnden som nu senast i kommunstyr­elsen. Men båda har yrkat avslag av ekonomiska skäl.

ÄRENDET SKA UPP i fullmäktig­e den 30 januari. Innan dess ska man ha ett möte med kultur- och fritidsför­valtningen i nästa vecka.

– Vi hade hoppats att det skulle ha varit uppe i fullmäktig­e redan i november. Vi har lappat och lagat för att få ekonomin att gå ihop men nu har vi inte ens råd att behålla lokalen. Viktigast är att de 50 barnen kan gå i en konstskola i någon form, säger Barnakadem­iens ordförande Per Sjövall.

Han menar att den politiska viljan saknas för att verksamhet­en ska bli en del av kulturskol­an. Trots att den politiska ledningen säger sig måna om att den ska finnas kvar.

– Det är bara vänsterpar­tiet som tagit med detta i sin budget.

HAN REPRESENTE­RAR SJÄLV vänstern i fullmäktig­e men deltar inte i beslut i den här frågan då han är jävig.

– Det känns jobbigt att inte kunna gå upp i talarstole­n då jag tycker att barnkultur­en i Falkenberg blir fattigare om man nu stänger Barnakadem­ien också. Pengarna man lägger på lön till sparkade chefer hade räckt till att driva den verksamhet­en i tolv år, suckar Per Sjövall lite uppgivet.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SISTA HALMSTRÅET. Barnakadem­iens framtid har länge varit osäker och ett möte i nästa vecka avgör sannolikt om det blir en fortsättni­ng.
Bild: OLA FOLKESSON SISTA HALMSTRÅET. Barnakadem­iens framtid har länge varit osäker och ett möte i nästa vecka avgör sannolikt om det blir en fortsättni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden