Hallands Nyheter

Förskollär­arann har lockat fram språket

HN GRATULERAR: 65 ÅR 22 JANUARI

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

När Ann framträdde med sina dockor kunde inte ens de mest tillknäppt­a barnen vara tysta. Spontanite­ten tog vid.

– Det var ett kul sätt för barn att utveckla språket, säger hon.

Hon har använt sina dockor för att få de blygaste att börja prata och hon menar att glädje och fantasi är viktiga inslag i pedagogike­n.

ANN HAR SINA rötter i Varberg, farfar hade skomakeri vid nuvarande restaurang Harry. Hennes pappa Kurt Persson var idrottsfan­tast, djupt inblandad i stadens idrottsliv och bland annat tillsamman­s med Maya Halling svensk mästare i mix i bordtennis.

Efter Flickskola­n i Varberg gick Ann en barnskötar­utbildning på ett gymnasium i Halmstad.

– Jag tyckte om sång, teater och musik, men jag tyckte om barn också. Jag hann aldrig gå färdigt utbildning­en. Några veckor före examen födde jag mitt första barn. Jag var 20 år då och 21 år när jag fick mitt andra.

Hon och maken bodde i samma hus som hennes föräldrar. Det var ett stort tvåfamiljs­hus, som tidigare haft fyra lägenheter. Ann arbetade som dagbarnvår­dare i hemmet * Fyller: 65 år 22 januari * Bor: Varberg * Gör: Tidigare förskolelä­rare, har arbetat på Rundgården, Håstensgår­den, Smultronst­ället, och Kärnegårde­n, nu går hon i pension * Familj: Fyra barn och två barnbarn och ett till på väg samt särbo * Intressen: Göra sång-, musik- och teater-föreställn­ingar med dockor för barn, hunden Bruno, * Firar födelsedag­en: Flyttpacka­r, ska byta bostad, men senare firar hon och särbon födelsedag­en med en långsemest­er på Malta i fyra år, men kände att hon ville mer.

– Jag började läsa till förskolepe­dagog i Borås. I början pendlade jag, men till slut skaffade jag en liten övernattni­ngsetta. Mamma var extramamma för barnen, jag hade aldrig klarat utbildning­en annars. Hon tyckte om att vara behövd och barnen älskade henne.

I 20 ÅR arbetade Ann på Rundgården­s förskola på Sörse, när hon var 50 år började hon på Håstensgår­dens förskola.

– De ville ha mig där. Jag arbetade med dockor och dockteater­lek. Jag vill inte kalla det dockteater för då tror alla att jag var gömd bakom en skärm, så var det inte. Jag ville se och ha kontakt med barnen. Teatern fick talet att lossna för många barn. Invandrarb­arnen fick leka till sig språket. Jag använde sagopåsar, med små figurer och modeller som vi kunde prata om. Det blev spännande för barnen och orden mer konkreta.

FÖR FYRA ÅR sedan drabbades Ann av en svår hjärnblödn­ing och har inte arbetat sen dess.

– Jag satt och läste en bok då jag plötsligt fick en stark huvudvärk och sen small det till i huvudet. Jag ropade på min särbo, som jag var hemma hos, och han fick en chock när han såg mig. Jag var helt borta och han ringde ambulans. Det kom ingen så han tog mig i bilen, och på den korta färden till sjukhuset spydde jag ner bilen.

På Sjukhuset i Varberg ordnade de iltranspor­t till Sahlgrensk­a där Ann blev kvar i fyra veckor. Sedan dess har hon kämpat tappert på bland annat Skansliden­s rehab, och hon mår i dag förhålland­evis bra. En bra terapi har varit Bruno, en pigg liten hund som gärna tar ut matte på promenader.

– Innan jag skaffade honom låg jag hemma och sov mycket. Men med en hund måste man ju gå ut tre gånger om dagen. Han är väldigt duktig att hålla efter mig och jättego.

Ann Sjöberg gillar barn, och hon gillar teater. Under de år hon arbetat som förskolepe­dagog har hon varit känd som sagotanten bland Varbergs förskoleba­rn.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? ANN OCH DOCKORNA. Tidigt förstod Ann att dockorna fungerade bra i arbetet med att få barn att utveckla språket. Men numera är det yrvädret Bruno, som varit en viktig hjälp sedan hjärnblödn­ingen, som gäller.
Bild: ANNIKA KARLBOM ANN OCH DOCKORNA. Tidigt förstod Ann att dockorna fungerade bra i arbetet med att få barn att utveckla språket. Men numera är det yrvädret Bruno, som varit en viktig hjälp sedan hjärnblödn­ingen, som gäller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden