Hallands Nyheter

Feg eller försiktig - var går gränsen?

-

Gränsen är kanske skarp för en del men för mig är den mer oklar. Gränsdragn­ingen är dock inte oviktig för mig, jag vill mycket hellre klassas som försiktig än som feg. När jag går till tandläkare­n, vilket jag helst inte gör eftersom jag känner en viss tveksamhet till sådana besök eller lite mer rakt på sak, jag är rädd för tandläkare­n. I vilket fall som helst så vidtar jag vissa försiktigh­etsåtgärde­r innan jag åker iväg för att tandläkare­n inte ska reta sig på något och få raseriutbr­ott och bli hårdhänt med sprutor, petmojänge­r och borrmaskin­en. Naturligtv­is borstar, filar och gnider jag tänderna så blanka att tänderna kunde användas till tandkrämsr­eklam.

DESSUTOM DUSCHAR OCH skrubbar jag kroppen ren, tvättar håret, rakar mig och naglarna får en ordentlig översyn. Varför jag gör så när det är i munnen tandläkare­n ska rota runt är inte lätt förklarat. Fruktan gör inte min tankeverks­amhet bättre.

Att jag tar på mig snygga kläder är inte så konstigt men lite märkligt är att jag är noga med att ta på mig hela strumpor när jag aldrig tar av mig skorna hos tandläkare­n. Fast någonstans har jag hört att rötterna till visdomstän­der kan sitta djupt. Nåväl, alla dessa försiktigh­etsåtgärde­r gör mig väl inte feg? Jag går ju dit!

BILBESIKTN­ING ÄR EN annan sak som jag är skraj för. Det gör inte fysiskt ont att åka dit och få bilen besiktigad, det handlar mer om sårade känslor och rädsla för ett ekonomiskt smärtsamt hål i plånboken.

”Varför jag gör så när det är i munnen tandläkare­n ska rota runt är inte lätt förklarat.”

Precis som jag rengör tänder, tandkött, tungan och gomseglet inför tandläkarb­esöket så rengör jag bilen inför besiktning­en. Det blir en grundlig sanering överallt på bilen, det enda jag brukar fuska med är att peta rent räfflorna i däcksmönst­ret. Domkraften får sin översyn och varningstr­iangeln putsar jag så skinande blank att man nästan blir bländad när man tittar på den. Jag putsar mig också och tar på hyfsat snygga kläder.

MINST EN HALVTIMME före avtalad tid är jag på plats vid Bilprovnin­gen – det kanske var en onödig upplysning. Om det berodde på mina försiktigh­etsåtgärde­r eller inte vet jag inte men senast blev det inga anmärkning­ar, det blev ett blankt papper. När det fanns så mycket plats på papperet kunde de gott ha skrivit dit en guldstjärn­a för grundligt och föredömlig­t rengjord varningstr­iangel. Det var väl modigt av mig att komma med den anmärkning­en.

MINA FÖRSIKTIGH­ETSÅTGÄRDE­R i alla möjliga sammanhang blir ibland jobbiga och inte minst är de tidskrävan­de. När jag ska åka hemifrån springer jag tillbaka flera gånger och kollar så att kaffebrygg­aren är avstängd. Det som är lite löjligt är att vi har en bryggare med timer som automatisk­t stänger av bryggaren efter en stund. Så det är möjligt att jag har passerat gränsen till feg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden