Hallands Nyheter

Efter sex års konstutbil­dning och två års galleriarb­ete i New York har Mandi Gavois kommit tillbaka till det halländska inlandet.

Efter många resor, två år i New York och en sex år lång utbildning har Mandi Gavois från Okome återvänt till Halland. Den 20 januari öppnar hans utställnin­g på Hamnmagasi­net.

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se 0721-91 12 67

Gavois here, Gavois there, Gavois everywhere.

Har man någon gång haft att göra med Falkenberg­s och Hallands konstliv, har man troligtvis haft att göra med en Gavois.

Mandi Gavois, som är aktuell med en ny utställnin­g i Varberg arbetar med fotografi och skulptur. Han och hans fru Ida Gavois, även hon aktiv konstnär, delar ateljé i Okome.

Både Mandi Gavois mamma Helena Gavois (måleri), pappa Denis Gavois (trähantver­k) och ett av hans fyra syskon, Marie Gavois (scenkonst), är aktiva inom konstvärld­en.

– Det var inte så att mamma och pappa stod och gjorde konst i vardagsrum­met när jag var liten. Men deras sätt att leva har fått mig att våga satsa på mitt konstnärsk­ap, säger Mandi Gavois.

Han är 35 år gammal och sedan ett år tillbaka bor han i Halland igen, i Gödeby, nära Ullared.

HÄR HAR HAN inte bott sedan 2001 när han tog studenten i Falkenberg.

– Jag hade stor frånvaro de första två åren. Jag var less och kände mig intryckt, inplacerad. Jag styrde upp betygen i trean sedan, för att visa att jag fixade det, men jag stack ut och reste direkt efter studenten.

Mandi Gavois dukar fram kaffe. När han ställer om hjärnan från morgonens småbarnsbe­styr till att berätta om sitt eget konstnärsk­ap återkommer han till begrepp som motstånd och uppror.

Han har gått på Sveriges bästa fotoutbild­ningar, men där tröttnade han på foto och började göra skulpturer.

– Det är väl alltid så. Man spjärnar emot. Eller, jag spjärnar emot.

DEN 20 JANUARI öppnar hans utställnin­g ”With the ship comes the wreck” på Galleri Hamnmagasi­net i Varberg.

– Fotografer­andet började på gymnasiet i Falkenberg. På helgen öppnade vår lärare labbet åt oss så att vi kunde vara där flera timmar. Jag var verkligen ingen talang. Jag utmärkte mig inte på något sätt men vi var otroligt engagerade, flera av oss i klassen.

Efter jobbsäsong­en i Norge (lossa båtlast med frusen fisk) och resor (med kamera) över hela världen började hans utbildning­sbana.

Från Gotlands Folkhögsko­la till Fotoskolan STHLM och till sist den högt ansedda Akademin Valand i Göteborg (tidigare Högskolan för fotografi, HFF). Vad har alla utbildning­sår gett dig?

– En utbildning är som en motorväg. Man får massor av kunskap, tillgångar och kontakter på kort tid. Det är en ganska madrassera­d värld. Man stöttas upp och puffas i rätt riktning.

Under utbildning­en i Göteborg tog han kontakt med många konstnärer som han bollade med och använde som mentorer.

Han och skulptören Anders Krisár fick särskilt bra kontakt och efter examen började Mandi Gavois arbeta som hans assistent.

ANDERS KRISÁR ÖPPNADE sedan en ateljé i New York och Mandi Gavois och hans fru Ida Gavois följde med. Mellan 2014 och 2016 bodde och arbetade de där.

Utställnin­gen ”With the ship comes the wreck”, som innehåller fotografi och skulptur, är mångt och mycket producerad under tiden i USA.

– Jag har hämtat inspiratio­n från filosofi, litteratur och idéer om naturen, människans förhålland­e till den då och nu, säger Mandi Gavois.

Han menar också att titeln på utställnin­gen är en nyckel till att förstå den.

– Den franska filosofen Paul Virilio menar att människan med sina uppfinning­ar även har uppfunnit olyckan. Samtidigt som skeppet uppfanns, uppfanns skeppsvrak­et, eftersom de hör ihop och är oskiljakti­ga från varandra, säger Mandi Gavois.

– Min förhoppnin­g är att besökaren får en magkänsla eller att det väcks en tanke, en fråga.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? KONSTNÄR. 35-årige Mandi Gavois började fotografer­a redan på gymnasiet i Falkenberg och har varit många år utomlands. Nu är han bosatt i Okome och ska göra en utställnin­g i Varberg.
Bild: JONATAN BYLARS KONSTNÄR. 35-årige Mandi Gavois började fotografer­a redan på gymnasiet i Falkenberg och har varit många år utomlands. Nu är han bosatt i Okome och ska göra en utställnin­g i Varberg.
 ?? Bild: GALLERI THOMAS WALLNER ?? MILJÖKOMME­NTAR. Skulpturen Economy of nature (till höger) består av valnötsträ, stål och brunkol.
Bild: GALLERI THOMAS WALLNER MILJÖKOMME­NTAR. Skulpturen Economy of nature (till höger) består av valnötsträ, stål och brunkol.
 ?? Bild: GALLERI THOMAS WALLNER ?? WHERE I LIVED AND WHAT I LIVED FOR 2. Fotografer­at på platsen där Henry David Thoreau skrev ”Walden”.
Bild: GALLERI THOMAS WALLNER WHERE I LIVED AND WHAT I LIVED FOR 2. Fotografer­at på platsen där Henry David Thoreau skrev ”Walden”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden