Hallands Nyheter

Kommunen kritiseras för att inte ta hand om den flera hundra år gamla kanonen på Påskberget.

VARBERG: KANONEN BEHÖVER BÄTTRE TILLSYN

- ERIKA ARNADOTTIR 010-471 51 82 erika.arnadottir@hn.se

Det har inte ens gått tio år sedan restaureri­ngen av kanonen på Påskberget, men redan nu ser den ut att förfalla. –Det är sorgligt, säger varbergare­n Göran Nordbladh.

– Jag tjatade i många år på kommunen som aldrig gjorde någonting. Till slut blev det en renovering av lavetten men det var i elfte timmen, säger Göran Nordbladh.

Han är uppvuxen i ett av husen nedanför Påskberget, och var en av talarna under återinvign­ingen av kanonen efter den välbehövli­ga restaureri­ngen som genomförde­s vintern 2008–2009.

Totalt gick restaureri­ngskostnad­erna på 205 000 kronor, varav en del användes till iordningss­tällande av marken, röjning, nya bänkar och skylt med mera.

MEN GÖRAN NORDBLADH tycker inte att kommunen inte tar hand om kanonen, som kan vara den enda kvarvarand­e kanonen av Varbergs fästnings bestycknin­g. Eldröret är förmodlige­n gjutet 1772.

–Jag befarade att det här inte kommer att bli bra. Restaureri­ngen gjorde man mycket bra med pengar från Sparbankss­tiftelsen, men det gjordes aldrig någon underhålls­plan, säger Göran Nordbladh.

– Jag tror inte att den fått ytunderhål­l på säkert tre–fyra år.

ENLIGT JENNY BERGSTRÖM, avdelnings­chef på drift- och anläggning­savdelning­en på hamn- och gatuförval­tningen, är ambitionen

att kanonen ska oljas en gång per år. I samband med att personal tömmer papperskor­gen på kanonberge­t kollar man också så att där exempelvis inte är något klotter.

Någon skriftlig underhålls­plan finns dock inte.

– Den här kanonen är helt unik. Det finns nog ingen annan sådan kanon i hela Sverige, säger Göran Nordbladh.

OCH NOG ser den ut att behöva lite omtanke. De runda hjulen börjar få en oval form, och de lär snart ge vika om inget görs.

– Jag har hela tiden velat att de lägger stöd under hjulaxeln – det är hur enkelt som helst att göra. Däremot kan de skicka horder av människor för att göra plantering­ar i kommunen, säger Göran Nordbladh, och fortsätter:

– Jag är ganska frustrerad och väldigt besviken över att de inte fattar värdet av detta kulturarv.

GÖRAN NORDBLADH kritiserar också det faktum att två tallar skymmer sikten mot havet och Varbergs fästning.

”Vi har en skötselpla­n för hela Påskbergss­kogen som vi följer. Avsikten är att där ska vara sikt ut från kanonberge­t. Står där tallar som skymmer för mycket får vi titta på det och göra en bedömning om det är något som ska åtgärdas”, skriver Jenny Bergström i ett mejl.

 ??  ?? BEHÖVER OMTANKE. Göran Nordbladh vill att kommunen tar bättre hand om kanonen på gamla Påskberget.
BEHÖVER OMTANKE. Göran Nordbladh vill att kommunen tar bättre hand om kanonen på gamla Påskberget.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden