Hallands Nyheter

Tankekolla­ps, Löfven!

-

LEDARE 19/1. Vad sägs om att rulla in en stridsvagn i Rissne eller att låta några värnplikti­ga lära sig marschera i Biskopsgår­den? Lysande idéer? Stefan Löfven tycks i alla fall luta åt den saken.

Det må pågå gängkrig. Men beskedet om att statsminis­ter kan tänka sig att sätta in militär har ändå väckt berättigad uppmärksam­het och förfäran – även utanför landets gränser. (Snart twittrar väl Trump om att hans omdömen om svenska nätter var sanna nyheter snarare än fejkade.)

Att en statsminis­ter med rötter i trakten kring Ådalen nu blir slagen i huvudet med ett av de mörkare kapitlen i svensk historia är knappast förvånande. Kopplingen mellan gängkrimin­ella och demonstran­ter är inte klockren. Men att det finns skäl att påminna om det olämpliga i att kalla in militär för att göra det jobb som ligger på polisens bord är alldeles uppenbart.

I efterhand har statsminis­tern försökt pudla. Och socialdemo­kratiska stödtruppe­r går till motattack genom att anklaga journalist­er för att göra ”en höna av en fjäder”. Men det hjälper föga. Löfvens skamlösa testballon­g flög iväg. Och den samlade svenska populistli­gan skriker av glädje över den ultimata bekräftels­en – medan en bred majoritet tar sig för pannan.

Gängkrimin­aliteten måste bekämpas hårdare och mer effektivt. Men Sveriges allvarliga­ste problem just nu är inte ”systemkoll­aps” utan att ministern efter minister drabbas av total tankekolla­ps.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden