Hallands Nyheter

Gunnar Carlsson har skrivit böcker om Varbergs historia. Nu ska han föreläsa i ämnet.

- LINDA LC BERNTSSON linda.berntsson@hn.se

Han har skrivit flera böcker om Varbergs historia. Nu har Gunnar Carlssons expertis i området gett honom möjlighet att hålla föreläsnin­gar om stadens utveckling.

Föreläsnin­garna kommer att hållas den 26 februari och den 19 mars och ska ha olika fokus. Den första har fått namnet ”Staden förändras” och den andra ”Johannes byggde”.

– Det här är Folkuniver­sitetets initiativ och de vill pröva på allmän föreläsnin­g, säger Gunnar Carlsson.

MED FÖRELÄSNIN­GARNA vill han göra Varbergsbo­rna uppmärksam­ma på att de varit med om förändring under de senaste decenniern­a. Och förändring­en fortsätter än i dag, något som nyligen aktualiser­ats i samband med kommunfull­mäktiges beslut att Varberg inte behöver en kommunanti­kvarie.

Gunnar Carlsson, som bland annat varit med och givit ut böckerna ”Från Rosenfred till söders höjder” och ”En cykelfabri­k och alla dessa Monarkare”, hoppas att stadens historia tas i åtanke vid den fortsatta utveckling­en. Men det är inte nödvändigt­vis de vackra gamla stenhusen, exempelvis Rådhuset, som han främst tänker på. I stället vill han att den industriel­la estetiken följer med in i framtiden. På så sätt knyts framtiden ihop med Varbergs historia som innefattad­e bland annat sten- och textilindu­strier.

– Bruket har man gjort om på ett bra sätt. Men Monark har genomgått förändring­ar stup i kvarten och i dag finns det inte så mycket industriel­lt kvar där.

”Bruket har man gjort om på ett bra sätt. Men Monark har genomgått förändring­ar stup i kvarten och i dag finns det inte så mycket industriel­lt kvar där.” GUNNAR CARLSSON

Författare

ATT HÅLLA VARBERGS stadskärna levande är en förhoppnin­g från flera olika håll. Men för att det ska fungera menar Gunnar Carlsson att man först måste förstå vad det var som gjorde stadskärna­n levande från första början.

– När jag växte upp på 50-talet fanns det charkuteri­er, bagerier och speceriaff­ärer över hela stan. I centrum fanns många små butiker och hantverkar­e. Det gav ett lokalt liv i stadskärna­n, säger han.

Han beskriver Varbergs centrum under 60- och 70-talen som ständigt pulserande. Men steg för steg byggdes livet bort. Tidigare låg många butiker på markplan, men Gunnar Carlsson noterade hur det förändrade­s.

– Nu är det väldigt mycket kontor och servicetjä­nster och affärerna har blivit färre och färre.

INTRESSET FÖR HUR Varberg ska utvecklas är stort bland invånarna. De senaste åren har diskussion­erna gått heta om bland annat Heijlska villan, Caprinus och Rådhuset.

– Föreläsnin­garna är ett test, så vi vet inte hur det blir. Men det är många som har börjat inse att de har varit med om en förändring, säger Gunnar Carlsson och tillägger att föredraget om storbyggmä­staren Johannes Nilsson kommer ge ännu fler insikter.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HISTORIEIN­TRESSERAD. Nu resulterar Gunnar Carlssons kunskap i två föreläsnin­gar om hur Varberg har förändrats.
Bild: ANNIKA KARLBOM HISTORIEIN­TRESSERAD. Nu resulterar Gunnar Carlssons kunskap i två föreläsnin­gar om hur Varberg har förändrats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden