Hallands Nyheter

”Rökdykning­en räddar sällan liv”

FALKENBERG: Räddningst­jänstens ledning slår tillbaka mot kritiken och menar att det blivit en vilseledan­de fixering vid rökdykning.

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Räddningst­jänsten Väst pekar på statistike­n:

– Nu har det varit en brand med dödlig utgång efter årsskiftet här i Falkenberg. Tittar vi i längre perspektiv, under en femårsperi­od dessförinn­an, så har vi haft en enda dödsbrand i kommunen under den tiden, och det var på Nygatan 2013, säger Jan Sjöstedt.

Med tanke på att cirka 100 personer dör i bränder varje år i Sverige, så sticker Falkenberg inte ut på något negativt sätt; snarare tvärtom.

– Och jag har tidigare utrett en tioårsperi­od för att se hur många personer som vi livräddade genom rökdykning. Inte en enda, och det beror på att när det blir aktuellt med kvalificer­ad rökdykning så är det dessvärre i regel alltid för sent, säger Mattias Norling, enhetschef på Räddningst­jänsten Väst.

BETYDLIGT MER VÄSENTLIGT, menar ledningen, är att någon är på plats så fort som möjligt, snabbare än de tio minuter som det i snitt tar för räddningst­jänsten att komma fram efter att larmet gått. För det är i den tidiga stunden som en person kan undsättas, få hjälp att komma ut från ett hem innan det är dödande rökfyllt, till exempel.

– Därför är det väsentligt att vi jobbar med förebyggan­de åtgärder, som bättre tekniska larm och översyn av bostäder. Som komplement till våra egna resurser utbildar vi också personer på mindre orter, Glommen och Älvsered bland annat, så att de kan snabbt kan vara på plats för en första insats, säger Jan Sjöstedt.

RÄDDNINGST­JÄNSTEN pekar på de här omständigh­eterna för att bemöta kritiken mot att man från stationen i Falkenberg inte går ut med full styrka. En styrkeleda­re och tre brandmän går ut vid larm, men det skulle behövas ytterligar­e en person om de omedelbart ska kunna dra igång en rökdykning när de är framme.

–Men larmet går också till ett befäl och en första insatspers­on, så kallad FIP. Den senare går direkt från hemmet, och i nästan hälften av fallen är FIP på plats före styrkan, säger Jan Sjöstedt.

Därmed sagt att man inom en kort tidsrymd är fulltalig, såpass snabbt att rökdykning­en knappast försenas, den rökdykning som dessutom mycket sällan har någon avgörande livräddand­e betydelse.

– Men visst, vi känner igen kritiken, det finns en önskan bland personalen att även Falkenberg ska rycka ut med fem man från stationen. Men det skulle knappast innebära någon skillnad i vår förmåga att rädda liv, säger Jan Sjöstedt.

Men den kritik som ledningen mest värjer sig emot, är påståendet att räddningst­jänsten skulle ha dränerats på kompetens.

–Där stampar man på en hel grupp, säger Mattias Norling, enhetschef för deltidsbra­ndmännen.

Han är irriterad på påståendet att mindre kompetenta deltidsbra­ndmän numera går in och täcker upp vid heltidsbra­ndmännens frånvaro.

–Det är inte alla deltidare som går in, utan ett mindre antal som täcker upp på vissa kvällar och

helger. Och det rör sig om väl utbildade deltidsbra­ndmän som kan ha mycket lång erfarenhet, säger Mattias Norling.

DÄREMOT FINNS DET ett bekymmer just nu med att rekrytera deltidsbra­ndmän så att man alltid har en full deltidssty­rka i Ullared:

–Problemet är att vi ska hitta personer som bor och arbetar i Ullared, så att de snabbt kan infinna sig på stationen där. Det bor 800 personer i Ullared, säg att 25 procent är för gamla och 25 procent för unga. Kvar finns en bas på 400 personer där vi ska hitta nya villiga deltidare som både arbetar och bor på orten. Det är inte så lätt, säger ställföret­rädande räddningsc­hef Klaus Heinsvig som också beklagar att man i så liten grad lyckats rekrytera kvinnor.

Kritiken som framkommit i flera artiklar i HN ledde till ett personalmö­te i torsdags i Falkenberg.

– 20–25 personer var där. Och som sagt, vi känner till att en del har en önskan om att de skulle gå från stationen i Falkenberg med ytterligar­e en person. Men i alla fall de närvarande på mötet tog avstånd från övrig kritik om till exempel bristande kompetens, säger Jan Sjöstedt.

Att Falkenberg rycker ut från stationen med en man mindre än till exempel i Varberg är också ett historiskt faktum, ingenting som förändrats under senare år.

I Falkenberg­s kommun finns 20 heltidsbra­ndmän och 72 deltidare, som går på olika skift och för deltidarna med en beredskap var tredje eller fjärde vecka.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ??
 ??  ?? CHEFERNA FÖRSVARAR ORGANISATI­ONEN. HN har i flera artiklar skrivit om kritiken mot Räddningst­jänsten. Klaus Heinsvig och Jan Sjöstedt leder verksamhet­en inom Räddningst­jänsten Väst och menar att falkenberg­arna kan känna sig trygga med att...
CHEFERNA FÖRSVARAR ORGANISATI­ONEN. HN har i flera artiklar skrivit om kritiken mot Räddningst­jänsten. Klaus Heinsvig och Jan Sjöstedt leder verksamhet­en inom Räddningst­jänsten Väst och menar att falkenberg­arna kan känna sig trygga med att...
 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ??
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden