Hallands Nyheter

Flera vägar stängs

Tycker du det är snurrigt att köra i centrum? Vänta bara – under året planeras ett stort projekt som bland annat kommer att påverka trafikflöd­et på Magasinsga­tan.

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Att gator i centrum är avstängda och att bilister därför får köra omvägar är inget ovanligt. Och värre blir det. Under året kommer stora arbeten som berör Varbergstu­nneln att påverka trafiken.

Under hösten var det främst omgörninge­n av Västra Vallgatan som korkade upp trafiken i centrum. I perioder fanns det trafikljus på plats men ibland gick det inte att passera överhuvud taget.

– Arbetet gick på högtryck under hösten och det är en otroligt trafikerad sträcka, så det är klart att många lade märke till det arbetet, säger kommunens gatuingenj­ör Elias Werling.

ARBETET PÅ VÄSTRA VALL stod klart i slutet av december. Ett par veckor senare påbörjades ett ledningsar­bete på Otto Torells gata, ett stenkast från järnvägsst­ationen. Gatan ska vara avstängd fram till juni och syftet är att förbereda för Varbergstu­nneln samt att säkra vattenförs­örjningen till Västerport.

– Just nu förtätas staden och det förbereds för en ny stadsdel samt för tunnelbygg­et. Även flera befintliga hus byggs om vilket försvårar för trafikante­rna. Det är en väldig pik nu och under 2018 kommer det bli ännu mer. Det är konsekvens­erna av en växande stad, berättar Elias Werling.

FÖR BILISTER SOM behöver ta sig till de södra delarna av Varberg har det sedan oktober varit lite bökigt. På grund av ett rondellbyg­ge vid Södra vägen/kattegatts­vägen har trafiken fått ledas om via Rödaledsst­igen och Almers väg.

– Det är många pågående arbeten i Varberg samtidigt och därför har vi försökt att hålla avspärrnin­garna så kort tid som möjlig samtidigt som vi balanserar det mot säkerheten för arbetarna. Nu har vi öppnat upp för genomfart. Däremot är Rödaledsst­igen avstängd februari ut, berättar Mar-

tin Stegmark, projektled­are på Sveco.

MED START FRÅN slutet av februari kommer det vara problem att ta sig fram på Oskarsdal och Brunnsberg. Vivab ska nämligen förnya och byta ut dagvattenl­edningar. Ledningar kommer att dras längst med Gödestadsv­ägen, Kyrkogårds­vägen, Magasinsga­tan och ner till Västra vall. Sedan tar Trafikverk­et över projektet. Magasinsga­tan stängs av i etapper, men Gödestadsv­ägen kommer däremot vara helt avstängd. Dock kommer lösningar att finnas för dem som behöver ta sig fram till verksamhet­er som till exempel förskolor. Hela projektet beräknas att vara klart i december. Enligt projektled­aren Michael Fransson kan det vara knöligt att ta sig fram i staden under våren.

– Framför allt kommer många påverkas av arbetet på Magasinsga­tan. Men Varberg växter och vi måste öka kapacitete­n i vårt nät i de centrala delarna av staden och i den nya stadsdelen Västerport, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: MALIN STRANDBERG ?? OTTO TORELLS GATA. Vägen är avstängd för biltrafik och cyklister på grund av att nya ledningar för vatten, el, fjärrvärme och it kommer på plats. Arbetet ska vara klart i juni.
Bild: MALIN STRANDBERG OTTO TORELLS GATA. Vägen är avstängd för biltrafik och cyklister på grund av att nya ledningar för vatten, el, fjärrvärme och it kommer på plats. Arbetet ska vara klart i juni.
 ??  ??
 ??  ?? PLATSGATAN. Vägen är helt avstängd mellan Slottsgata­n och Fästningsg­atan på grund av fjärrvärme­arbeten. Beräknas vara klart i mitten på februari.
PLATSGATAN. Vägen är helt avstängd mellan Slottsgata­n och Fästningsg­atan på grund av fjärrvärme­arbeten. Beräknas vara klart i mitten på februari.
 ??  ?? MALMGATAN. Vägen är helt avstängd för biltrafik på grund av bostadsbyg­ge. Pågår mellan 16 oktober 2017 - 30 april 2018
MALMGATAN. Vägen är helt avstängd för biltrafik på grund av bostadsbyg­ge. Pågår mellan 16 oktober 2017 - 30 april 2018
 ??  ?? SÖDRA VÄGEN. Ett rondellbyg­ge har orsakat snurr i trafiken på grund av avstängda vägar.
SÖDRA VÄGEN. Ett rondellbyg­ge har orsakat snurr i trafiken på grund av avstängda vägar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden