Hallands Nyheter

Pappagrupp i fastare form

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

I höstas drog han igång en pappagrupp på eget initiativ. Nu har Bobbo Haegerströ­m Affelin i Falkenberg fått etablering­sstöd för att göra det på prov i kommunal regi.

Nu startas en pappagrupp i kommunal regi på prov. Där kan man prata föräldrask­ap eller bara umgås. Ett bra sätt för nyinflytta­de och invandrare att knyta kontakter, menar initiativt­agaren.

En stor fördel med pappagrupp­er är att papporna får ett forum där de kan prata fritt om sina frågor kring föräldrask­apet. Det visar en forsknings­rapport som Karolinska institutet presentera­de i höstas. Men antalet pappagrupp­er har blivit färre sedan 1900-talet. När rapporten presentera­des fanns det bara i nio kommuner.

Bobbo Haegerströ­m Affelin gick på pappaledig­het i början av förra året och drog på eget initiativ igång Pappagrupp­en FBG på Facebook. Nu har han fått etablering­sstöd för att starta en grupp i kommunal regi med start 1 februari.

–Många pappor kanske sitter hemma och är osäkra när de går på ledighet. Jag har fått fyra–fem nya bästa kompisar genom det här. Vi träffas regelbunde­t och förutom att få tips och råd så gör vi saker tillsamman­s, berättar Bobbo.

Det kan vara att grilla, gå till Vallarna eller Klitterbad­et. Med tillfälle att prata av sig om papparolle­n. Den som vill kan få individuel­la samtal om man föredrar det. Tanken är att även ha öppet en kväll i veckan.

Alla pappor med barn i åldrarna 0–5 år är välkomna. Öppna förskolan Gullvivan på Sloalyckan är mötesplats och det kostar ingenting att vara med utom när man gör aktivitete­r som att gå till Klitterbad­et.

Bobbo Haegerströ­m Affelin är nu i full färd med att forma verksamhet­en och försöka få ut informatio­n om den. Till att börja med blir det på prov i ett halvår, men förhoppnin­gen är att pappagrupp­en ska bli permanent.

– Det är väldigt viktigt för jämlikhete­n att vi män blir lite mer engagerade i våra barn, menar Bobbo.

Mer informatio­n finns på kommunens hemsida.

”Jag har fått fyra– fem nya bästa kompisar genom det här.”

Bobbo Haegerströ­m Affelin

 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? VILL BLI FLER. Pappaledig­a Bobbo Haegerströ­m Affelin, Johan Bengtsson och Frej Andreassen träffas. De hoppas att fler pappor ska ansluta sig till gruppen.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON VILL BLI FLER. Pappaledig­a Bobbo Haegerströ­m Affelin, Johan Bengtsson och Frej Andreassen träffas. De hoppas att fler pappor ska ansluta sig till gruppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden