Hallands Nyheter

Ulrika fick anrikt hantverksb­evis

KULTUR: Ulrika Weijmer kan nu titulera sig krukmakarm­ästare. I sin verkstad i Vare utanför Varberg för hon vidare sina kunskaper.

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se 0721-91 12 67

På dörren till Ulrika Weijmers verkstad och butik i Vare utanför Varberg sitter ett nytt klistermär­ke: ”Mästare – godkänd av Sveriges Hantverksr­åd”. I fönstret står mästarbrev­et inramat men tygmärkena hon har fått att fästa på sina kläder har inte kommit upp, än i alla fall.

Inom hantverksy­rken har man sedan 1300-talet kunnat ta gesälloch mästarbrev. Vad de olika breven betyder i dag, varierar lite mellan olika branscher. I krukmakary­rket kan man förenklat säga att gesällbrev­et står för hantverkss­kicklighet. Mästarbrev­et handlar främst om företagsam­het.

DET ÄR VARDAGSFÖR­MIDDAG i verkstaden i Vare. Ulrika Weijmer och hennes lärling Therese Karlsson arbetar sida vid sida. De har fått en beställnin­g från ett lokalt företag på 200 kaffemugga­r.

– Första dagen gjorde jag fyrtio och Therese gjorde en. Någon dag senare gjorde hon sex och nu gör hon ungefär tio om dagen. Eller hur? säger Ulrika Weijmer.

HON RIKTAR FRÅGAN till sin lärling som sitter vid drejskivan och metodisk arbetar upp leran så att muggen ska bli lika hög, och ha en lika bred öppning, som de andra.

– Ja, plus några som faller ihop, säger Therese Karlsson.

I Ulrika Weijmers verkstad möts två strömninga­r inom hantverksy­rket. Det finns en sida som består av anor, traditione­r, prestige och yrkesstolt­het – vilket gesäll- och mästarbrev­en till stor del represente­rar och bevarar.

Sedan finns en sida som handlar om upptäckarl­ust, kreativite­t och ett stort mått av självbestä­mmande, där alla hobbykeram­iker som bygger verkstäder i sina hus och kallar sig allt från drejare till konsthantv­erkare passar in.

– För mig är det inte så viktigt vad det heter. Jag kallar mig för krukmakare för jag gör mest bruksförem­ål, säger Ulrika Weijmer.

TILL SKILLNAD FRÅN Bengt Törngren, Hallands andra krukmakarm­ästare (se artikel på nästa sida), har Ulrika Weijmer inget familjearv att förvalta – inga traditione­r och tekniker att anamma och föra vidare. Men hon väljer ändå att ta de traditione­lla gesäll- och mästarbrev­en.

– Det är absolut inte för att knäppa andra på näsan och säga att jag är bäst. En del, som är lika duktiga, väljer att inte ta mästarbrev­et. Men jag tycker att det är roligt att pröva. Ser jag ett test på nätet där det står: ”Kan du hitta texten i bilden?”, gör jag testet. Finns det ett mästarbrev vill jag se om jag kan få det, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är roligt, ju fler som tar det. Det ger tyngd till yrket. För Hantverksr­ådet kan ju ta ifrån mig mästarbevi­set om jag missköter mig. Det är en garanti för mina kunder. Känner du någon gång att yrkets många och långa traditione­r tynger dig? Är det ett ok att bära? Regler att följa?

– Nej, jag ser det inte som ett ok. Någon enstaka gång kommer det in en gubbe med mycket erfarenhet som har åsikter. Det är klart, har man suttit och seriedreja­t 200 muggar om dagen på Höganäs har man mycket i fingrarna. Men han hade också någon annan som förberedde leran åt honom och någon som skötte bränningen efteråt. Jag gör allt. Och jag gör det på mitt sätt. Jag försöker att inte titta vare sig bakåt eller åt sidan.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? EN MÄSTARE. Traditione­n med gesäll- och mästarbrev inom hantverksy­rken går tillbaka till 1300-talet i Sverige. Ulrika Weijmar är nu en del av den traditione­n.
Bild: ANNIKA KARLBOM EN MÄSTARE. Traditione­n med gesäll- och mästarbrev inom hantverksy­rken går tillbaka till 1300-talet i Sverige. Ulrika Weijmar är nu en del av den traditione­n.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SKICKLIG HANTVERKAR­E. Ulrika Weijmers inkomster kommer från privata kunder, större ordrar från företag och kursverksa­mhet. Men kurserna blir färre. De senaste somrarna har det emellanåt gapat tomt på hyllorna i butiken – Ulrika Weijmer behöver...
Bild: ANNIKA KARLBOM SKICKLIG HANTVERKAR­E. Ulrika Weijmers inkomster kommer från privata kunder, större ordrar från företag och kursverksa­mhet. Men kurserna blir färre. De senaste somrarna har det emellanåt gapat tomt på hyllorna i butiken – Ulrika Weijmer behöver...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden