Hallands Nyheter

A-traktorer bromsar in framför bussarna och låter dem inte köra om. Flera chaufförer har varit med om trakasseri­erna.

Här provocerar de bussen

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

På natt- och kvällskörn­ingar i Varbergs kommun trakassera­s busschauff­örerna av A-traktorer. Bussarna tvingas krypa fram och hindras från att köra om. – Jag tror inte de fattar hur trafikfarl­igt det är, säger busschauff­ören Peter Reindl.

I en video filmad av Peter under en nattkörnin­g syns tydligt hur en A-traktor provocerar honom. Genom att lägga sig framför bussen och bromsa ner till 20 kilometer i timmen. När Peter sedan försöker köra om gasar föraren på och bussen lyckas inte ta sig förbi.

– Och sedan håller det på sådär som en jojo fram och tillbaka. I tio minuter kan de hålla på. För ett par veckor sedan hände det tre gånger under samma kväll, säger Peter Reindl.

Enligt honom har flera kollegor upplevt samma problem. På kvällar och nätter under helgerna på körningar i Tvååker, Veddige, Bua och Tofta.

– Till en början trodde man att det kanske bara rörde sig om enstaka fall men det verkar som ett nytt hyss de har kommit på. Nu hoppas man bara att det inte ska gå så långt så att det inträffar en allvarlig olycka. Det är ju rent livsfarlig­t.

NOBINAS TRAFIKCENT­RAL i Göteborg är de som ska ta emot varje enskild händelse som därefter ska rapportera­s vidare till polisen.

– Vi känner till att det här problemet finns och har en bra dialog med polisen i nuläget. I höstas hade vi liknande problem och hade då ett möte med polisen som har bett oss anmäla vid varje tillfälle, säger Ben Bernanders­son, trafikchef på Nobina. Har ni polisanmäl­t?

– Det rör sig inte om någon regelrätt polisanmäl­an men vår trafikledn­ing rapportera­r till polisen varje gång en förare hör av sig om det här. Förra gången upphörde det här av sig självt men nu är det absolut högaktuell­t för oss att få till ett nytt möte med polisen, säger Ben Bernanders­son.

”Till en början trodde man att det kanske bara rörde sig om enstaka fall men det verkar som ett nytt hyss de har kommit på. Nu hoppas man bara att det inte ska gå så långt så att det inträffar en allvarlig olycka. Det är ju rent livsfarlig­t”

RICKARD HILLER, kommunpoli­s i Varberg, känner igen att det hölls ett möte i höstas där problemet diskuterad­es.

– Vi pratade om lite allt möjligt och då bland annat om det här. Just hur A-traktorern­a ställer till problem för bussarna. Men nu låter det som att vi måste sätta oss ner igen.

Att problemet har blossat upp igen är inget som polisen märkt av hittills enligt Rickard Hiller.

– Jag kan inte säga att vi har fått in massa samtal om det här nyligen men sedan kan det vara så att samtalen har hamnat hos regionledn­ingscentra­len. Hur ser ni på polisen på att det finns förare som håller på såhär?

– Nu har jag ju inte sett filmen men om det handlar om att folk först kryper fram och sedan hindrar omkörning så låter det väldigt allvarligt. Rent brottsligt handlar det om vårdslöshe­t i trafik. Men oavsett om det rör sig om något brottsligt eller inte vill vi såklart ha in all informatio­n, säger Rickard Hiller.

Peter Reindl, busschauff­ör Nobina (Hallandstr­afiken)

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? NYA PROBLEM. Peter Reindl och hans kollegor har råkat ut för problem med a-traktorer förr.
Bild: ANNIKA KARLBOM NYA PROBLEM. Peter Reindl och hans kollegor har råkat ut för problem med a-traktorer förr.
 ??  ?? Se hela filmen på
Se hela filmen på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden