Hallands Nyheter

Min frihet andras beroende

-

Jag åker kollektivt­rafik så ofta det går, men ibland räcker den inte till och då behöver jag ta taxi till och från besök och möten. När jag gör det känner jag mig nästan alltid uppskattad i rollen som kund. Chauffören jobbar med att köra människor i sin bil, och jag är en del av hans eller hennes jobb. NÄR JAG PRATAR med människor som är beroende av färdtjänst är det precis tvärtom, som om de kommer och stör och att de reser på nåder. Det förutsätts att de ska underlätta för chauffören och inte tvärtom. Gärna stå på gatan före utsatt tid, eller klä på sig snabbt som sjutton och springa ut till bilen när chauffören ringer för att hen är framme före utsatt tid. Troget stå kvar om bilen är försenad. Och ibland till och med nästan be om ursäkt för att de reser.

Skillnaden mellan min frihet att ta mig fram och deras beroende av för att inte säga utlämnade till transport är milsvid. Att vara beroende av andra är väldigt påfrestand­e ibland. Det beskär känslan av frihet och även om det är välmenade insatser så är det ett beroende som inte är självvalt.

Att vara beroende av andra är väldigt påfrestand­e ibland.

NÄR JAG RINGER och bokar taxi via bokningsce­ntralen riksdagen är knuten till, uppger jag kundnummer, adress från och till. Precis som att åka färdtjänst. Ändå väldigt långt därifrån. Ibland händer det att jag åker taxi till möten och träffar personer på samma ställe som kommer med färdtjänst. Rent hypotetisk­t hade det kunnat vara samma bil och samma chaufför. Extra tydligt tycker jag att det blir när jag varit på en resa eller på ett möte, i sammanhang där jag varit sedd och uppskattad för det jag kan och den jag är tillsamman­s med en kollega som är lika uppskattad men färdtjänst­beroende. När bildörren till min taxi och till hens till färdtjänst­taxi slår igen är vi i skilda världar. Jag är en ärad kund som det gullas med och hen är åter det funktionsh­indrade kollit som ska köras omkring till billig penning.

HANDLINGSU­TRYMMET ÄR SOM färdtjänst­kund tämligen begränsat. Särskilt om man är ett skräckslag­et barn med neuropsyki­atrisk funktionsn­edsättning, har haft en stroke och har talsvårigh­eter eller något annan svårighet att uttrycka sig. Jag har svårt att bli av med bilden av färdtjänst­kunden som sitter där upprörd bredvid chauffören. När talsvårigh­eterna blir värre och det inte är någon större idé att varken argumenter­a eller förklara, där hen finner sig, känner sig tillplatta­d, ledsen och rädd.

Jag tänker att livet med funktionsn­edsättning ofta innebär att förhålla sig till andras ramar och uppfattnin­gar om vilket liv som är möjligt och att ständigt förhandla med sig själv om hur man ska hantera det. Att det är så mycket man finner sig i för att det inte känns som att man har något val. Det är här politiken kommer in. Ett samhälle bedöms utifrån hur det förmår ta hand om de allra mest utsatta – och snart är det val.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden