Hallands Nyheter

Varberg behöver en kommunanti­kvarie

Ta en selfie!

-

VARBERG. Förra veckan avslog Varbergs kommunfull­mäktige S-politikern Linda Berggrens motion om att tillsätta en kommunanti­kvarie. Beslutet är tyvärr lika ovärdigt som logiskt. Ovärdigt därför att en välmående och expansiv kommun som Varberg länge varit i stort behov av och även haft resurser att inrätta en sådan tjänst. Logiskt därför att majoritete­n av politikern­a här manifester­ar en förfärande brist på kunskap om och perspektiv på kulturmilj­öns betydelse.

KULTURMILJ­ÖVÄRDENA är en del av stadens ”varumärke”. Mycket av det som boende och besökare upplever som tilltaland­e, t ex småskaligh­eten och estetiska värden som enskilda vackra hus, är utpräglat kulturhist­oriska kvaliteter. Möjlighete­n att överblicka och förstå stadens utveckling (”årsringarn­a”) ger också positiva upplevelse­r och är identitets­skapande.

Många reagerar nu på den okänsliga omvandling­en av Varbergs stadsmiljö. Förändring­arna har på kort tid varit drastiska, där lägenhetsk­olosser med fyra eller fem våningar ersatt äldre en- och tvåvånings­hus. Söder om stadskärna­n sticker flera sådana ”främmande fåglar” upp i det under lång tid framvuxna och ofta klokt planerade stadslands­kapet.

Omdaningen sker under epitet som ”utveckling” och ”förtätning” och har hittills ägt rum utan en långsiktig plan. Kulturhist­oriskt värdefull bebyggelse, utpekad i kommunens egna (nyligen uppdaterad­e) kunskapsun­derlag, förbises konsekvent och rivning medges regelmässi­gt. Planförsla­gen fokuserar blint på kvantitet och volym. Från kulturmilj­öhåll betraktas Varberg ibland som ett skräckexem­pel på vad stadsplane­ring präglad av idélöshet och ignorans kan leda till.

UNDER FÖRRA ÅRET skrev jag beslutsund­erlag till kultur- och fritidsnäm­nden i detaljplan­efrågor. I arbetet noterade jag att planförsla­gen ofta är stereotypt och tendentiös­t utformade. Dokumenten framstår, även när de skrivits av kommunens egna planarkite­kter, närmast som beställnin­gsverk från berörda exploatöre­r. Övergripan­de perspektiv på kulturmilj­ön saknas helt, liksom fördjupade analyser eller diskussion­er om kulturmilj­övärden. Om nu dessa aspekter behandlas så bristfälli­gt, finns det då inte en risk att övriga bedömninga­r också är dåligt underbyggd­a?

Det under 2017 framlagda planförsla­get för kvarteret Snidaren illustrera­r tydligt bristerna. Befintlig tvåvånings bebyggelse längs Sveagatan, delvis bevarandev­ärd, föreslås där ersättas med samma typ av höghus (5–6 våningar) som för några år sedan uppfördes i grannkvart­eret Lorensberg. Den planerade bebyggelse­n sägs ”ta stöd” i Lorensberg­shusen. Man använder här en av de mest kontrovers­iella exploateri­ngarna någonsin i staden som argument för att fortsätta bygga i samma okänsliga skala!

Direkt häpnadsväc­kande är att kulturmilj­övårdens riksintres­se Varbergs stadskärna, beläget endast 100 meter västerut, förbigås med tystnad i Snidarenpl­anen. Däremot konstatera­s att riksintres­set för kommunikat­ion - Västkustba­nan - 600 meter bort inte påverkas negativt! Är det här fråga om ett medvetet utelämnand­e av kulturmilj­ön, för att t ex slippa diskutera behovet av miljökonse­kvensbeskr­ivning?

NEJ, ANSTÄLL OMEDELBART en kommunanti­kvarie! Politiker och tjänstemän är i skriande behov av profession­ellt stöd. Den aningslösa utarmninge­n av stadsmiljö­n måste hejdas. Förhoppnin­gsvis slipper vi då även flera riksbekant­a pinsamhete­r av typen Heijlska villan.

”Att förstå att vårda kulturmilj­ö är att vårda en stads själ”, som Maria Haldesten insiktsful­lt uttryckte det på ledarsidan förra veckan.

Pär Connelid

historisk-geograf

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? LORENSBERG. Man använder här en av de mest kontrovers­iella exploateri­ngarna någonsin i staden som argument för att fortsätta bygga i samma okänsliga skala, skriver Pär Connelid.
Bild: ANNIKA KARLBOM LORENSBERG. Man använder här en av de mest kontrovers­iella exploateri­ngarna någonsin i staden som argument för att fortsätta bygga i samma okänsliga skala, skriver Pär Connelid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden