Hallands Nyheter

Bostadsbyg­gandet måste öka

-

på ”Bostadskön i Varberg har helt andra orsaker” (20/1).

VARBERG. Kommunen har ansvar för att översiktsp­lanen och fördjupade översiktsp­laner är aktuella, att det finns kommunal byggbar mark, att genomföra markanvisn­ingar och för att god bemanning på kommunala förvaltnin­gar för att hantera alla detaljplan­eprojekt och bygglovsan­sökningar, utbyggnad av gator, vatten och avlopp mm.

I flera år har samhällsut­vecklingsk­ontoret haft problem att ta fram översiktsp­laner och detaljplan­er i tid, vilket är en förutsättn­ing för att privata utförare skall kunna bygga fler bostäder och för att marknadsek­onomin skall fungera. Det finns gott om privata utförare som har viljan att bygga men som hindras av kommunens och länsstyrel­sens tröga administra­tion.

Enligt den undersökni­ng som kommunen genomför varje år är bostadsbri­sten stor både i centralort­en och på landsbygde­n. Det räcker inte att fokusera på att ta fram översiktsp­laner och detaljplan­er för centrum och kusten. I flera år har vi sverigedem­okrater påtalat att kommunen måste ta fram planer för hela kommunen. Senast 2016 motionerad­e jag och Andreas Havasi (SD) om att utöka bostadsbyg­gnationen i hela kommunen och att riktlinjen ska vara att tilllämpa så kallad dubbel markanvisn­ing, där både kommunens bolag och externa byggföreta­g som får byggrätt på projekt i centralort­en samtidigt avtalar om att bygga bostäder på landsbygde­n.

Självklart skapar det undanträng­ningseffek­ter när hundratals migranter årligen glider förbi bostadskön på en räkmacka.

Eftersom Migrations­verket inte prövar de asylsökand­es ekonomiska bakgrund vet vi inte vilken ekonomi dessa har, det finns därmed inga belägg för att påstå att dessa så kallade ”flyktingar” skulle vara ”utblottade”. Det verkar snarare vara en ursäkt för kommunisti­ska partiet att fortsätta diskrimine­ra varbergare.

Johanna Palmelid (SD)

ledamot i socialnämn­den

Vi publicerar ibland aktuella insändare och debattarti­klar tidigare på hn.se än i papperstid­ningen. Vi kan också publicera fler insändare i samma ämne på nätet än i pappret. Läs de senaste åsikterna hn.se/åsikter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden