Hallands Nyheter

Socialtjän­st vill undvika konsulter

HALLAND: ALARMERAND­E BILD KÄND HOS FACKFÖRBUN­D

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

Till viss del känns den bild som iisbeth eordnes tecknar av socialtjän­sten igen. f flera halländska kommuner undviks konsulter för verksamhet­ens skull.

I torsdagens tidning tecknade socionom Lisbeth Hordnes en alarmerand­e bild av socialtjän­sten. Från att ha arbetat som anställd med att ge stöd till barn, familjer och ungdomar har Hordnes de senaste åren arbetat som konsult. Knappa personalre­surser har lett till en nedmonteri­ng av socialtjän­sten, menar hon. Barn och familjer får inte den hjälp de behöver och hjälpen ges inte utifrån bevisat bra metoder. Kontinuite­ten och det förebyggan­de arbetet brister. Personal tröttnar på arbetsvill­koren, säger upp sig och några kommer tillbaka som konsulter. Det ultimata vore om de inte behövdes.

VAD GÄLLER JUST konsulter inom socialtjän­sten är detta, enligt fackförbun­det Visions representa­nter i Varberg, Falkenberg och Halmstad, inte vanligt förekomman­de.

– Jag tror att det fanns någon för ett par år sedan men bara under en kortare tid, säger Lars-åke Levin, ordförande för Vision i Varberg.

– Jag känner inte till att vi har konsulter och har mycket svårt att se att vi tar in det, säger Markus Andersson, vice ordförande för Vision i Halmstad.

Han känner igen bilden Lisbeth Hordnes ger när det kommer till socionomer som bristvara liksom att personal säger upp sig.

– Det blir pressat när det är underbeman­nat och det har länge varit en svår situation, speciellt i arbetet för barn och unga. Det är svårt att rekrytera, säger Markus ordförande för sision i calkenberg Andersson, som berättar att arbetsmeto­der i Halmstad ses över för att skapa bättre förutsättn­ingar för personalen.

Periodvis känner Rolf Karlsson Söderby, ordförande för Vision i Falkenberg, igen Lisbeth Hordnes bild men menar att socialtjän­sten har utvecklats.

– I Falkenberg jobbar vi utifrån att ta fram nya metoder och ta till oss ny forskning. Vi försöker också jobba förebyggan­de och ge hjälp i ett tidigt skede. Vi har satsat på socionomer­na och höjt lönen för att få dem att stanna kvar, säger han och berättar att tjänsterna är eftertrakt­ade.

BRISTANDE RESURSER INOM socialtjän­sten diskuterad­es redan på 1980-talet, enligt Lars-åke Levin som tycker att läget blivit bättre. Däremot bekräftar han Hordnes syn på att konflikter­na, hoten och påhoppen är fler från de personer personalen kommer i kontakt med.

– Det är säkert rätt som Lisbeth säger. Min upplevelse är att de ökat och det gäller alla utsatta yrken, säger han.

Kristina Folkesson är socialpoli­tisk strateg inom Vision och står bakom rapporter om både bemanning och arbetsbela­stning inom socialtjän­sten.

Hon säger att personalom­sättningen, speciellt inom kommunerna­s verksamhet­er som berör barn och unga är hög, men att det stabiliser­ats något på senare tid.

– Vid stora personalom­sättningar är det just kunskap som jobbats upp liksom kontinuite­t för de som behöver hjälp som blir lidande, säger hon.

DE KONTOR SOM bestämmer sig för att bryta en nedåtgåend­e spiral, som att jobba med arbetsvill­koren, har goda förutsättn­ingar för att vända trenden.

– Kungsbacka arbetade hårt med detta för ett par år sedan, säger Kristina Folkesson.

När förhålland­en på arbetsplat­sen blir bättre behövs inte inhyrd personal.

Varken fackförbun­det Vision eller Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, är emot konsulter.

– Vi tycker det är bättre att ta in konsulter än att inte ha personal alls, säger enhetschef Maria Björklund på IVO.

Socialnämn­dens ordförande i Varberg, Erland Linjer (M), instämmer i det som Maria Björklund säger. Han säger att Varbergs kommun försöker att ha så få konsulter som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden