Hallands Nyheter

Rater leds från Halmstad

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hn.se

misstänker kan vara piratkopio­r.

– Tullen stoppar lasten i tio dagar medan Sony mobile undersöker om det är deras riktiga produkter eller piratkopio­r.

– De använder sig då av vårt system. Genom detta kan de identifier­a olika varningssi­gnaler, exempelvis om lasten är ovanligt stor eller om varorna är felmärkta eller om destinatio­nen är misstänkt, Sony kanske inte brukar skeppa via Rotterdam utan via Hamburg.

– Man kan också undersöka varifrån lasten kommer och vart den ska och vem som är kapten på båten. De här uppgiftern­a kan stämmas av mot liknande ärenden i vårt * Företaget bildades 2016 som en avknoppnin­g från DH Solutions (tidigare Datahallan­d). * På kontoret i Halmstad arbetar bland annat en cyberbrott­sexpert, en immaterial­rättsadvok­at, programmer­are och andra personer med spetskompe­tens inom webbaserad­e it-system. * I dag har företaget ett antal välkända kunder, exempelvis VW, Daimler, Moët Hennessy, NXP, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Sony playstatio­n. system, där man tidigare har upptäckt piratkopio­r, förklarar Joakim Gustafsson.

DÄREMOT ÄR DET inte säkert att lasten stoppas i Rotterdam.

– Då blir nämligen Sony mobile ägare till lasten och får bekosta destruktio­nen av varorna. Istället kan man låta den gå vidare till sin slutdestin­ation och där konfronter­a mottagaren. Det viktiga är att störa de här aktörerna som tillverkar och säljer vidare piratkopio­r. Allra mest effektivt är om man kan stänga ner en fabrik som tillverkar piratkopio­r, säger Joakim Gustafsson.

– När vi fick Sony mobile som kund var det en ren slump. Det började med att Tetrapak i Lund upptäckte att deras headset var piratkopio­r av Sony. En anställd på Sony mobile som tidigare jobbat på Ikea visste att deras ärendehant­eringssyst­em var utvecklat av ett Halmstadfö­retag.

Datahallan­d, som det då hette, fick frågan om man kunde utveckla ett system för att spåra piratkopio­r åt Sony mobile.

– Då fattade vi att det här var ett område som gick att utveckla, säger Joakim Gustafsson.

Och på den vägen är det.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? arbetar på företagets kontor vid Slottsmöll­an i Halmstad.
Bild: JOHAN PERSSON arbetar på företagets kontor vid Slottsmöll­an i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden