Hallands Nyheter

Missbrukan­de rånare slipper fängelsest­raff

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

”Han framstår som angelägen att ta tag i sin missbruksp­roblematik.”

TINGSRÄTTE­NS DOM

Den 27-årige man som rånade Shell Arvidstorp i Falkenberg en novemberkv­äll förra året får ett förhålland­evis milt straff: skyddstill­syn och vård för att komma ur missbruket.

I det här fallet hade åklagaren yrkat att mannen skulle fällas för grovt rån, men tingsrätte­n anser inte att rånet har präglats av den råhet och särskilda hänsynslös­het som krävs för att det ska bedömas som grovt . Inte heller anser rätten att mannen har utnyttjat den anställda kvinnans skyddslösa tillstånd på ett sådant sätt som definierar grovt rån. Rånet var tämligen snabbt över, på några minuter.

ÄNDÅ VAR DET ett rån där han greppade tag i den anställda kvinnan, tryckte vapnet mot hennes ben och viftade även med det framför hennes ansikte. Visserlige­n visade det sig senare att det var ett förhålland­evis ofarligt kolsyredri­vet luftvapen som man inte behöver tillstånd för. Men för den som utsattes för rånet framstod vapnet naturligtv­is som skarpladda­t och livshotand­e, något som enligt hennes vittnesmål ledde till kvardröjan­de panikkänsl­or.

Bakgrunden till 27-åringens agerande var att han ansåg sig trängd av kraven på återbetaln­ing av narkotikas­kulder. Rånet var inte särskilt välplanera­t, dessutom var han bara lätt maskerad med åtdragen kapuschong och expediten på macken kände igen honom från tidigare besök. Han tog sig därifrån på cykel och lyckades under en tid hålla sig undan från polisen, där han annars är väl igenkänd.

I HANS AGERANDE ser tingsrätte­n ändå en hel del förmildran­de omständigh­eter, till exempel att han erkänt gärningen och samarbetat under polisutred­ningen. Medan han ännu var på fri fot försökte han även på omvägar lämna tillbaka den mobiltelef­on som han tog från den anställda. Tingsrätte­n menar också att om 27-åringen ska komma bort från fortsatt brottsligh­et, så är han förmodlige­n bättre hjälpt av en vård mot sitt narkotikam­issbruk, bland annat av heroin, än ett fängelsest­raff.

Så det är på sådana grunder som tingsrätte­n landar i domen om skyddstill­syn, trots att det rör sig om en person som inte är någon förstagång­sförbrytar­e utan är dömd flera gånger tidigare för andra mindre brott. Skyddstill­synen innebär att han står under viss övervaknin­g under två år, samtidigt som han ska genomgå en långvarig vård för att komma ur missbruket. Han släpptes ur häktet för att omedelbart tas in på behandling­shem.

Utifrån åklagarens yrkande, som skulle ha landat i en påföljd på minst fem års fängelse, så gör domstolen alltså en helt annan bedömning om brottets allvar och om påföljden.

Dock var två nämndemän skiljaktig­a, så domen blev som den blev med en svag majoritet. De skiljaktig­a nämndemänn­en delade majoritete­ns uppfattnin­g om att rånet inte var grovt, men ville ändå att han skulle dömas till fängelse, inte skyddstill­syn.

VID RÅNET FICK gärningsma­nnen med sig 3 200 kronor i kontanter och lotter för 1 500 kronor, vilket han nu är skadestånd­sskyldig för.

Den 27-årige mannen dömdes också för en del andra mindre brott, som ryms inom den utdömda skyddstill­synen: hemfridsbr­ott, stöld, våldsamt motstånd och ringa narkotikab­rott. Han ska även betala ett skadestånd till rånoffret på närmare 30 000 kronor.

Återstår att se om åklagaren överklagar domen.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden