Hallands Nyheter

Gymnasiet hedrade förintelse­ns offer

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Med Koppången på fiol, diktläsnin­g och berättelse­r utifrån bilder som elever själva tagit i Auschwitz-birkenau uppmärksam­mades förintelse­ns minnesdag.

På Falkenberg­s gymnasiesk­ola finns en permanent utställnin­g med bilder som före detta elever fotografer­at under en resa till koncentrat­ionslägret i Polen.

En dag för tidigt uppmärksam­made elever och lärare förintelse­ns offer med en samling kring utställnin­gen.

– FALKENBERG­S gymnasiesk­ola är den enda skola i landet som har en egen permanent utställnin­g. Vi använder den i undervisni­ngen och ibland kommer externa grupper hit som blir guidade av oss lärare på samhällspr­ogrammet, förklarar Irhan Kasic. Han och lärarkolle­gan Joakim Rosendahl har gjort flera resor till Auschwitzb­irkenau med sina elever på samhällspr­ogrammet.

Även i vår blir det en resa. I april åker de båda lärarna och 13 elever tillbaka till Auschwitz-birkenau.

–Vi söker bidrag för att kunna göra resorna. Vi har fått pengar från Falkenberg­s kommun via Toleransfo­nden, från vår egen skola, från Rädda Barnen och från Olof Palmes minnesfond. Eleverna själva bidrar också med en del, säger Irhan Kasic.

Under gårdagens minnesstun­d spelade Agnes lax, elev på estetprogr­ammet fiol, elever på samhällspr­ogrammet berättade om bilderna och läste dikter.

DEN 27 JANUARI 1945 befriades koncentrat­ionslägret Auschwitz-birkenau. Sedan 1999 har dagen varit en nationell minnesdag i Sverige och sedan 2005 är den även internatio­nell, eftersom FN deklarerat det.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? ”VI FÅR ALDRIG GLÖMMA”. vlberta Mlinaku berättade om en av bilderna som ing•r i den permanenta utställnin­gen p• calkenberg­s gymnasiesk­ola.
Bild: LENA LYXELL ”VI FÅR ALDRIG GLÖMMA”. vlberta Mlinaku berättade om en av bilderna som ing•r i den permanenta utställnin­gen p• calkenberg­s gymnasiesk­ola.
 ??  ?? FÖRINTELSE­NS MINNESDAG. Miranda Bodiroza, Agnes bnterman och Agnes iax p• fiol deltog i ceremonin.
FÖRINTELSE­NS MINNESDAG. Miranda Bodiroza, Agnes bnterman och Agnes iax p• fiol deltog i ceremonin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden