Hallands Nyheter

Den sänkta pensionen blir ersatt retroaktiv­t

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Trycket blev för stort och SKL såg det orimliga. De runt 150 000 pensionäre­r som drabbats av en rejält sänkt tjänstepen­sion kompensera­s. Pengarna kommer dock tidigast i april, retroaktiv­t.

Strax före jul avslöjade TT att omkring 150 000 pensionäre­r, i huvudsak 80 år och äldre som tidigare jobbat i kommuner och landsting skulle få en rejält sänkt tjänstepen­sion, som mest 40 procent eller uppemot 1 500 kronor i månaden. När pensionsbe­skeden i januari började dimpa ner i brevlådorn­a gick telefonern­a varma hos fack, pensionärs­organisati­oner, pensionsbo­lag och arbetsgiva­re.

ARBETSGIVA­RPARTEN Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) inser nu det orimliga och tar ansvar för den uppkomna situatione­n.

– Det har fått olyckliga konsekvens­er som ingen kunnat förutse, säger Ulf Olsson, ordförande för SKL:S förhandlin­gsdelegati­on.

Kompensati­onen gäller för hela 2018, vilket innebär att samma tjänstepen­sion som under 2017 nu kommer att betalas ut. Men rent praktiskt kommer inte pengarna i plånboken förrän tidigast i april, retroaktiv­t från januari, enligt Ulf Olsson. Därefter ska SKL och facken inför framtiden förhandla om avtalet så att inte samma situation uppstår igen.

Kompensati­onen innebär att tjänstepen­sionerna blir omkring en miljard kronor dyrare för SKL än vad de annars skulle ha blivit. Men för kommuner och landsting blir det ingen smäll eftersom de ändå har budgeterat för oförändrad­e pensionsut­gifter 2018, enligt Ulf Olsson.

– VÄLDIGT GLÄDJANDE att SKL insåg det orimliga. Nu ser jag fram emot konstrukti­va förhandlin­gar så att det här aldrig ska hända igen, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Lärarnas Riksförbun­ds ordförande Åsa Fahlén tror att trycket i kombinatio­n med de orimliga konsekvens­erna bidrog till att SKL så snabbt gav med sig.

– Över 1000 kronor i månaden för en pensionär är mycket pengar, säger hon. * NPMMMM pensionäre­r fick sänkt tjänstepen­sion p• januaribes­kedet, enligt pensionsbo­laget hma som hanterar merparten av de före detta kommunal- och landstings­anställdas pensioner. * 85 procent av dessa fick en sänkning med mellan noll och T5M kronor. oesten, närmare 2MMMM, fick en sänkning p• mellan T5M och N5MM kronor. * rtöver dessa hanterar pkandia cirka P5MMM pensioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden