Hallands Nyheter

Fler förbud för rökare

SVERIGE: REGERINGEN VILL FÅ ALLMÄNNA UTEMILJÖER RÖKFRIA

-

Ministern väljer att presentera sitt förslag på en perrong på Stockholms centralsta­tion. Perronger som också kommer att bli rökfria, om regeringen­s lagförslag går igenom.

– Jag tycker att det är rimligt att man inte ska behöva utsättas för tobaksrök på sådana här platser, som perronger. 90 procent av befolkning­en röker inte.

Det handlar om att motverka tobak i ”det offentliga rummet”, enligt henne.

Regeringen har sedan tidigare satt upp målet att Sverige ska vara rökfritt 2025. Strandhäll säger att det dock vore ett för drastiskt grepp att föreslå ett totalförbu­d mot tobak.

– Vi tar ett steg i taget.

HON ÄR ÖVERTYGAD om, säger hon, att det regeringen nu föreslår kommer att kännas lika självklart som rökförbude­t på krogen. Regeringen föreslår också att snus måste säljas i förpacknin­gar eller dosor med minst 20 portioner.

– Man ska inte kunna sälja inkörsprod­ukter, säger socialmini­stern och framhåller att förpacknin­gar med ett mindre antal portioner än 20 kan vara lockande för någon som överväger att börja snusa.

För en tid sedan kom Folkhälsom­yndigheten med ett liknande förslag som det regeringen nu presentera­r. Johan Carlsson, generaldir­ektör Folkhälsom­yndigheten, är positiv.

– Den direkta hälsomässi­ga vinsten av att förbjuda rökning på exempelvis en perrong kanske inte är så stor. Det är nog inte huvudskäle­t till förslaget.

I stället är det mer ett politiskt ställnings­tagande. Att man trycker undan rökningen från det offentliga rummet, vilket indirekt kommer att resultera i hälsovinst­er, säger han.

oökning p• uteserveri­ngar, h•llplatser, lekplatser och andra allmänna utemiljöer förbjuds, föresl•r regeringen. –si behöver skydda v•ra barn och unga och avnormalis­era tobaksbruk­et, säger socialmini­ster Annika ptrandhäll Ep). Men det finns i dag ingen majoritet i riksdagen för förslaget.

RÖKNINGEN SJUNKER i alla länder. Så vilken effekt en sådan här åtgärd kommer att få är svårt att säga.

– Men det är utan tvekan så att detta har resulterat i ett mycket stort kostnadsbe­sparande för sjukvården samt ett stort besparande av lidande. Vi vet också att när man gör åtgärder i den här riktningen, så minskar den ytterligar­e, säger Johan Carlson.

Men vad tycker rökarna själva? På samma perrong i Stockholm som ministern väljer att presentera sitt förslag kommer Jan Emanuelsso­n

 ??  ?? RÖKFRI MINISTER. pocialmini­ster Annika ptrandhäll kommentera­r regeringen­s förslag om rökförbud p• uteserveri­ngar och perronger.
RÖKFRI MINISTER. pocialmini­ster Annika ptrandhäll kommentera­r regeringen­s förslag om rökförbud p• uteserveri­ngar och perronger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden