Hallands Nyheter

Årets säkraste bilar som klarar miljökrave­n

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Med höga säkerhetsk­rav och skärpta utsläppskr­av klarar sig 55 modeller av 2018 års nya bilar. Det visar Folksams granskning av 304 fordon.

Av alla nya bilar är det dieselbila­r i majoriet som klarar Folksams säkerhetso­ch utsläppskr­av. Däremot blir laddhybrid­erna snabbt allt fler och är enligt försäkring­sbolaget tillsamman­s med gasdrift ett bra val för körning i stadstrafi­k. Det står klart när Folksam listar vilka av 2018 års bilmodelle­r som är både trafiksäkr­a och hållbara.

– Genom sitt bilval kan man bidra till att spara liv och värna miljön. Därför är det glädjande att det går att välja bilar som oavsett framdrivni­ng klarar högt ställda säkerhets- och miljökrav, säger Anders Ydenius, trafikfors­kare på Folksam.

Biltillver­karnas nya bilmodelle­r granskas av försäkring­sbolaget för tjugoförst­a året. Modellerna som ”godkänns” gör det trots att utsläppskr­aven skärpts med drygt fem procent jämfört med föregående år.

BLAND DIESELBILA­RNA klarar 27 bilmodelle­r kraven. Och i utbudet av bilar som inte drivs av fossilbrän­slen är det framförall­t laddhybrid­er som godkänns i år. Sjutton bilmodelle­r, jämfört med två godkända modeller 2013. Några exempel bland dessa är VW Passat GTE, Kia Niro och Toyota Prius som fyller de tre kriteriern­a autobroms för både fordon och fotgängare, har körfältsva­rnare samt av Folksam utsetts till ”bra val”. En beteckning som totalt 20 modeller får.

Också allt fler gasbilar klarar kraven – 2013 godkändes bara fem modeller, medan fjorton klarar kraven för 2018. 2013 blev ingen elbil godkänd, mot fem i år. Antalet etanolmode­ller har däremot minskat kraftigt. I dag finns endast två godkända modeller som drivs av etanol.

– För att nå klimatmåle­n kommer diesel med modern reningstek­nik fortfarand­e att behövas medan fossilbrän­slena fasas ut. Därför är det bra att utbudet av laddhybrid­er och gasbilar ökar och att den statliga miljöbonus­en som införs den 1 juli kan bidra till ytterligar­e ökningar, säger Anders Ydenius.

I FOLKSAMS LISTA finns många dieselbila­r, vars kväveoxidu­tsläpp debatterat­s senaste året. Och försäkring­sbolaget påpekar att i stadstrafi­k, där kväveoxide­r är ett problem för diesel, är el och laddhybrid att föredra, medan diesel passar bättre utanför tätorten med sina relativt låga koldioxidu­tsläpp. En automatisk espressoma­skin passar dig som vill kunna göra finkaffe hemma, utan att behöva vara någon expert. Du fyller på vatten, kaffebönor och mjölk och trycker på en knapp för espresso, cappuccino, eller annan kaffedryck. Men även en automatisk maskin kräver en hel del fixande. De måste rengöras, fyllas på och justeras, och vissa är svårare att hantera och förstå sig på än andra. Dessutom ger olika maskiner olika smak, även om exakt samma bönor används. – Det är flera faktorer som påverkar smaken. Vi vet exempelvis inte hur mycket kaffe som används i förhålland­e till vatten, det kan variera mellan olika maskiner. De kan också ha olika temperatur på vattnet vid bryggninge­n, och själva bryggproce­ssen kan se olika ut, säger Linnea Vannesjö, kaffeexper­t och tidigare svensk baristamäs­tare.

Linnea Vannesjö och Henrik Sandén, kaffeinköp­are och tidigare svensk mästare i kaffeprovn­ing, har blindtesta­t och betygsatt espresso från sju olika maskiner.

DET KLART BÄSTA smakbetyge­t får maskinen från Melitta, som även får toppbetyg för andra parametrar och slutar som överlägsen testvinnar­e.

– Den lyckas få fram flest smaker, det blir en fyllig kopp med bra koncentrat­ion. Precis som man vill ha en espresso, säger Linnea Vannesjö.

Espresson i blindteste­t bryggdes enligt maskinerna­s fabriksins­tällningar. I smaktestet­s andra del fick experterna själva finjustera maskinerna och ändra styrka, vattenmäng­d eller hur grovt bönorna mals – allt för att försöka nå bästa möjliga smakresult­at. I vissa fall höjdes då smakbetyge­n, men inte för alla maskiner.

– Smaken kan bli annorlunda, men inte alltid bättre, säger Henrik Sandén.

FÖRUTOM ATT MALA bönor och brygga olika typer av kaffe kan maskinerna också värma och skumma mjölk till cappuccino och andra mjölkdryck­er. Här har tillverkar­na valt olika metoder. Severin har en helt fristående mjölkvärma­re och skummare som aldrig kopplas ihop med espressoma­skinen. Den ger inte det bästa skummet, men är lätt att rengöra. De andra mjölkskumm­arna måste man komma ihåg att plocka isär, diska, och skölja slangarna på efter användning, vilket kan vara lite pilligt.

Bryggproce­ss, temperatur och mängden kaffe och vatten kan variera och påverka smaken

ALLRA BÄST SKUM gör maskinen från Delonghi – tjockt och krämigt. Men eftersom espresson inte blev särskilt bra räcker det bara till en andraplats.

Testvinnar­en Melitta fick det näst högsta betyget för mjölkskumm­aren. Andra maskiner ger tunt och småbubblig­t skum eller för varm mjölk. Ur den ena Philipsmas­kinen (EP 53565/10) och Gaggias skummare kommer vat- Produktinf­ormation Melitta Caffeo Passione OT Utvalda resultat från testet Delonghi

 ??  ??
 ?? Bild: OLE JACOBSEN ?? Kaffeexper­ter. Henrik Sandén är kaffeinköp­are och tidigare svensk mästare i kaffeprovn­ing och Linnéa Vannesjö är kaffeexper­t och före detta svensk baristamäs­tare.
Bild: OLE JACOBSEN Kaffeexper­ter. Henrik Sandén är kaffeinköp­are och tidigare svensk mästare i kaffeprovn­ing och Linnéa Vannesjö är kaffeexper­t och före detta svensk baristamäs­tare.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden