Hallands Nyheter

Mäster Törngrens borttappad­e titel är upphittad

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

Det fanns ingen svensk krukmakarm­ästare, sades det. Sveriges Hantverksr­åd hade tappat bort Bengt Törngren i registret. Men nu är ordningen återställd. Törngren är åter erkänd som krukmakarm­ästare – Sveriges äldsta.

När Sverige hade ett skråväsend­e krävdes mästarbrev för att få arbeta inom ett hantverksy­rke i städerna. 1846 avskaffade­s skråväsend­et. Men behovet av bevis på en hantverkar­es skicklighe­t fanns kvar, så gesälloch mästarbrev­en fortsatte att delas ut, men nu var det olika typer av branschorg­anisatione­r som stod för validering­en, i stället för skrået.

VILKEN ORGANISATI­ON SOM har utfärdat breven har förändrats gång på gång i Sverige. 1985, när krukmakare­n Bengt Törngren på Törngrens krukmakeri i Falkenberg tog sitt mästarbrev, låg ansvaret hos ”Sveriges hantverks- och industrior­ganisation familjeför­etagen” – en organisati­on som i dag har utvecklats till Företagarn­a.

1995 samlades ansvaret för alla hantverkar­yrkens gesäll- och mästarbrev hos Sveriges Hantverksr­åd, på uppdrag av regeringen (rådet skulle också digitalise­ra all informatio­n från och med 1991). Men hantverksr­ådet behöver i sin tur en yrkesspeci­fik organisati­on som ansvarar för kunskapsfö­rmedling, utbildning och kunskapsbe­dömning inom varje område, för att utfärda nya gesäll- och mästarbrev.

Fram till 2017 låg ansvaret för krukmakary­rket hos en organisati­on som inte var särskilt intressera­d av att utfärda gesäll- och mästarbrev. Därför har det under flera år inte delats ut några nya inom krukmakary­rket.

Men från och med 2017 har organisati­onen Hemslöjden tagit på sig ansvaret. Sedan september 2017 har åtta mästarbrev inom krukmakary­rket delats ut. Bland annat till Ulrika Weijmer från Varberg (se föregående sida).

Men vilka krukmakarg­esäller och -mästare som har funnits sedan tidigare, före 1991, har varit oklart. Sveriges Hantverksr­åd har fått till sig en enorm mängd dokumentat­ion från många organisati­oner som har haft ansvar för breven i olika yrken, i olika tider. Hantverksr­ådet har inte kunnat överblicka allt (och har heller inte det som officiellt uppdrag från regeringen).

– För drygt tio år sedan läste jag i en tidning att det inte fanns någon krukmakarm­ästare i Sverige. Men jag sitter ju här, med både mästarbrev och mästarring, säger Bengt Törngren, i dag pensionera­d krukmakare i Falkenberg.

Hans brev är ett av potentiell­t många som har legat bortglömt.

EN MAN SOM heter Stefan Andersson är själv krukmakare, och anställd som projektled­are på Sveriges Hantverksr­åd.

– Det går rykten om att det senaste krukmakarm­ästarbreve­t utfärdades på 60-talet, men jag har inte kunnat bekräfta det, säger Stefan Andersson när HN ringer upp honom.

Det är han som har arbetat för att få till stånd samarbetet med Hemslöjden, så att nya gesäll- och mästarbrev kan delas ut. Han blir överlyckli­g när jag berättar att det finns ett mästarbrev från 1985 som han kan få titta på. Med hjälp av numret på Bengt Törngrens mästarbrev kommer han troligtvis kunna lokalisera det i arkivet.

– Men det finns inget tvivel från oss att det är ett giltigt mästarbrev, säger Stefan Andersson efter att ha sett en bild på det.

NÄR BENGT TÖRNGREN skulle ta sitt mästarbrev 1985 fanns det ingen mästare i Sverige, berättar han. En dansk krukmakarm­ästare, Aage Rasmus Selsbo, fick komma och godkänna honom.

Så om organisati­onen som utfärdade Törngrens mästarbrev hade rätt om att det inte fanns någon före honom, är han i dag Sveriges äldsta krukmakarm­ästare. Troligtvis är och också den enda - fram till 2017. För sedan 1991, när Sveriges Hantverksr­åd tog över ansvaret att dela ut mästarbrev, har det inte delats ut något nytt (förrän nu). Sedan september 2017 har Hemslöjden utbildat och godkänt åtta nya krukmakarm­ästare.

– Brevet från 1985 är troligtvis det senaste, säger Stefan Andersson. Vad har ett mästarbrev för betydelse?

– Förr handlade det främst om yrkesstolt­het. Det gör det än i dag, men det har uppstått en ny klyfta mellan högskoleut­bildade krukmakare och dem som har gått lärlingsvä­gen, säger Stefan Andersson.

Gesäll- och mästarbrev­en är ett sätt för krukmakare utan högskoleut­bildning att bevisa sin kunskap.

– Det kan hjälpa dem att förklara för en orolig kund, uppköpare, institutio­n eller tidning att de har och göra med en skicklig hantverkar­e. Ibland krävs papper för att folk ska förstå vilken respekt en krukmakare förtjänar, säger Stefan Andersson.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? MÄSTARE. Efter pensionen tänkte han ha krukmakeri­et som lönsam hobby men hjärtsjukd­om ställde sig i vägen. Företaget är vilande och väntar på honom, säger Bengt Törngren som drejar lergökar under tiden.
Bild: JONATAN BYLARS MÄSTARE. Efter pensionen tänkte han ha krukmakeri­et som lönsam hobby men hjärtsjukd­om ställde sig i vägen. Företaget är vilande och väntar på honom, säger Bengt Törngren som drejar lergökar under tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden