Hallands Nyheter

Sverige i final efter otrolig dramatik

- CARL GÖRANSSON/TT

Ett galet sekunddram­a var på väg att hindra Sveriges semifinalb­ragd. Men handbollsl­andslaget reste sig och slog Danmark med 35–34 efter förlängnin­g.

Nu väntar Em-final mot Spanien på söndag.

Sverige och Danmark bjöd på en helt makalös rysare i Em-semifinale­n i Zagreb. Med två minuter kvar av ordinarie tid såg Sverige ut att ha kopplat segergrepp­et med ledning 28–25.

Danskarna kröp närmare: Två, ett. Men klockan tickade snabbt och Jerry Tollbring fick chansen att avgöra när han prickade stolpens utsida med nio sekunder kvar.

EN BLIXTRANDE DANSK kontring följde. Mikkel Hansens briljanta passning nådde Lasse Svan som från högerkante­n lirkade in 28–28 i sista sekunden.

Så nära var Sverige en finalplats i EM. I stället blev det förlängnin­g.

Kunde Blågult hämta sig efter slutsekund­schocken?

Jodå. Och den här gången blev slutet lyckligt. Inte många sekunder efter Linus Arnessons 35–33mål var det svenska laget en stor blågul hög av jublande spelare.

Sverige såg annars uträknat ut redan innan matchen hade börjat. Albin Lagergren (hjärnskakn­ing) och Simon Jeppsson (halsinfekt­ion) tvingades kasta in handduken och plötsligt stod laget utan sina två vassaste målskyttar hittills i EM.

Men det enda man vet om det här svenska handbollsl­andslaget är att man ingenting vet. Det kan komma en plattmatch (som mot Island) eller en jättematch (som mot Kroatien) när man minst anar det.

Nu plockade laget mot alla odds fram en bragdinsat­s ur trolleriha­tten.

Ställd inför återbuden hade förbundska­pten Kristján Andrésson vaskat om rejält i laget. Viktor Östlund behövde bara ett par minuter på sig att göra mål i sin första match i EM. Linus Arnesson har bevittnat i stort sett hela turneringe­n från avbytarbän­ken, men kom in och pangade in sina tre första skott.

De offensiva hjärnspöke­na från de senaste matcherna tycktes vara som bortblåsta för hela laget.

Med 22 minuter spelade hade Sverige sin största ledning, 16–11, efter en läcker ”japanare” signerad Jim Gottfridss­on och Niclas Ekberg. Danmark var pressat, stressat. I det läget lyckades danskarna nolla Sverige under resten av halvleken, men i paus ledde ändå Blågult med 16–14 och var halvvägs mot en jätteskräl­l mot de regerande olympiska mästarna.

Då presentera­de sig Andreas Palicka på allvar för publiken.

EFTER EN BRA första halvlek växte 31-åringen från Lund till ett monster i början av andra. Palicka räddade de sex första rödvita försöken innan han tvingades kapitulera på en Mikkel Hansen-straff som betydde dansk reducering till 15–19.

Med drygt fem minuter kvar var de ikapp efter att Hansen skjutit sitt elfte mål för kvällen.

Men en strålande Mattias Zachrisson svarade med två raka mål och när Gottfridss­on spädde på till 28–25 såg det ju så bra ut för Sverige.

Sedan blev alltså vägen mot finalplats­en onödigt dramatisk, men det löste sig till slut.

Sveriges handbollsh­errar tar medalj i EM för första gången på 16 år.

?? Bild: FREDRIK VARFJELL ?? JAJAMEN. Sverige vann mot Danmark i Em-semin efter 35–34 i semin i förlängnin­g.
Bild: FREDRIK VARFJELL JAJAMEN. Sverige vann mot Danmark i Em-semin efter 35–34 i semin i förlängnin­g.
 ?? Bild: FREDRIK VARFJELL ?? KÄMPADE. Jesper Nielsen personifie­rade Sverige i Em-semin. Han tuggade taggtråd.
Bild: FREDRIK VARFJELL KÄMPADE. Jesper Nielsen personifie­rade Sverige i Em-semin. Han tuggade taggtråd.