Hallands Nyheter

Dags för storloppet

- STIG LINDMARK/TT

2014 vann Örjan Kihlström Prix d’amerique med Maharajah. Några timmar efter segerloppe­t sade han: – Skönt att ha vunnit Prix d’amerique, för någon fler chans får man nog inte. Kihlström hade fel.

Redan på söndag har han mycket god segerchans bakom Propulsion.

– Ja, det är rätt otroligt egentligen att man får ytterligar­e en bra möjlighet att vinna Prix d’amerique. Alla vet hur svårt det är och endast sex svenskar har lyckats vinna tidigare på snart 100 år, säger Kihlström.

DEN AMERIKAFÖD­DE hingsten är en av tre heta favoriter. De övriga två är svenska ekipaget Readly Express och Björn Goop samt hemmahopet Bold Eagle, som körs av Franck Nivard.

Propulsion vann genrepet Prix de Bourgogne för en månad sedan på Vincennes. Örjan Kihlström körde till spets efter 800–900 meter och vann sedan relativt enkelt.

– HÄSTEN VAR väldigt fin då och nära toppform. Daniel (Redén, tränaren) kunde tänka sig att även starta i Prix de Belgique (den 14 januari) men han ansåg att formen inte kunde bli bättre och avstod, säger Kihlström.

TT: Vad kände du i hästen då?

– Propulsion var lite starkare, lite smidigare helt enkelt. Han vann enkelt från spets och hade krafter kvar i mål.

TT: Propulsion var fyra i fjol i Prix d’amerique, kan du jämföra med hur han känns den här vintern?

– Han har utvecklats ytterligar­e men han har också fått vara frisk hela tiden fram till loppet på söndag. I fjol hade han lite problem med infektion några veckor innan loppet och det är inte bra.

Startsyste­met på Vincennes-banan i Paris liknar ingenting annat i travvärlde­n. Hästarna samlas på en liten tarm, travar ut mot banan och vänder sedan upp till vänster i loppets körriktnin­g.

– VI BEHÖVER få en bra start för att kunna vara med och kriga om segern. Missar vi från början är nog vinstchans­en borta. Propulsion har varit lite slö och okoncentre­rad från början i tidigare lopp och inte tagit i riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden