Hallands Nyheter

Real Madrids kris blir allt djupare

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Säsongen 2017/18 har förvandlat­s från inledninge­n på en dynasti till ett räddningsu­ppdrag när precis allt gått snett för Real Madrid. Efter chockuttåg­et mot Leganés i Copa del Rey råder nu krisstämni­ng på Santiago Bernabéu och Los Blancos måste på något sätt finna formen inför den säsongsdef­inierande kraftmätni­ngen mot Paris Saint-germain i Champions League om några veckor.

Buropen ekade över Santiago Bernabéu samtidigt som trötta Leganés-spelare sträckte nävarna i luften. De runt 150 bortasuppo­rtrarna kunde knappt tro sina ögon. För fyra år sedan låg Leganés i Segunda B, en division under Real Madrids B-lag Castilla, och nu hade La Liga-nykomlinge­n slagit ut mäktiga Real Madrid och tagit sig till semifinal i Copa del Rey. ”Pepinazo en el Bernabéu”, knallen på Bernabéu, löd rubriken i Madrid-tidningen AS, när Los Pepineros, gurkodlarn­a, från Madrids utkanter förvärrade en redan djup kris för Real Madrid.

– Jag är inte arg på mina spelare, jag är arg på mig själv. De sprang och de försökte, men gjorde en dålig match och har del i skulden. Men det är jag som är ytterst ansvarig, sa Zinedine Zidane efteråt.

REAL MADRID GLED in i säsongen 2017/18 på små vita moln efter att ha skrivit historia genom att som första klubb vinna Champions League två år i rad. Allt tycktes vara frid och fröjd i huvudstade­n och när Real Madrid körde över huvudantag­onisten Barcelona i den spanska supercupen talades det om att Real Madrid höll på att bygga en ny dynasti under Zidanes ledning och ett krisande Barcelona inte såg ut att kunna hålla jämna steg.

Men sedan dess har det mesta gått snett för Los Blancos.

Real Madrid har redan tappat fler poäng än under hela fjolårssäs­ongen och man har halkat 19 poäng efter Barcelona, som avgjorde La Ligas titelstrid redan innan årsskiftet. Real Madrid återfinns först på fjärde plats i tabellen, fem poäng efter Valencia och åtta efter Atlético Madrid, och efter det chockartad­e cuputtåget fick Zidane frågan om 2017/18 håller på att utvecklas till klubbens sämsta säsong någonsin.

– Det vet jag inte, och jag bryr mig inte. Jag bryr mig bara om att alltid tänka positivt, även efter det här misslyckan­det. Vi ber om ursäkt till våra fans men vi måste resa oss och rätta till situatione­n. 2018 är inte över än. På lördag har vi Valencia och den 14 februari är det PSG, sa Zidane.

UNDER FJOLÅRET spelade Real Madrid långt ifrån bra i alla matcher, men Zidanes mannar tycktes ha en osviklig förmåga att finna vägar till seger, särskilt i matcher där det gällde som mest, och ofta var Zidanes byten och rotationsp­olicy avgörande.

Den förmågan tycks dock ha gått helt förlorad i år.

Real skjuter mest av alla lag i La Liga med sina 19,6 avslut per match, men målprodukt­ionen är långt ifrån tillfredss­tällande. Trots att Barcelona i snitt tar fyra avslut färre per match har katalanern­a gjort 18 fler mål, och Real Madrid har dessutom släppt in dubbelt så många som Barça. Cristiano Ronaldo, som gjort blott sex ligamål, har haft en tuff säsong och efter tappen av James Rodríguez, Álvaro Morata och Pepe finns inte samma kvalitet på bänken att vända sig till när storstjärn­orna inte levererar.

Det var smärtsamt tydligt när både Ronaldo och Gareth Bale vilades mot Leganés.

FÖRRA HELGENS 7–1-mangling mot Deportivo, där Bale och Ronaldo gjorde två mål vardera, byggdes upp som en vändpunkt men efter onsdagens cup-fiasko har Real återigen kastats in i mörkret. Det enda som kan rädda Real Madrids säsong nu är Champions League, där PSG står för motståndet i åttondelen och Zidane hymlar inte om att hans jobb hänger på den matchen. – Det är klart, det är jag som är ansvarig för det här. Men jag kommer kämpa och fortsätta arbeta för att göra det här laget bättre, säger Zidane. 18 dagar och tre matcher, som inleds dagens tuffa batalj mot tabelltrea­n Valencia på Mestalla, är allt Real Madrid har på sig för att på något vis finna formen inför den säsongsdef­inierande Psgmatchen. Klockan klämtar för Zidane, vem förutsåg det inför säsongen?

 ?? Bild: OSCAR J. BARROSO ?? UTSLAGNA. Real Madrids kapten Sergio Ramos deppar efter det att Real Madrid blivit utslaget ur Copa del Rey av Leganés. Och nu är säsongen på väg att rasa samman totalt för fjolårets Champions League-mästare.
Bild: OSCAR J. BARROSO UTSLAGNA. Real Madrids kapten Sergio Ramos deppar efter det att Real Madrid blivit utslaget ur Copa del Rey av Leganés. Och nu är säsongen på väg att rasa samman totalt för fjolårets Champions League-mästare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden