Hallands Nyheter

Kontrovers­iell Marx i Halland

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Victor Marx bygger vanligtvis sina färggranna verk på offentliga platser, utan tillstånd. Men det har han nu, när utställnin­gen ”Konstkurag­e” visas på Halmstads Konsthall.

När vi kommer in på konsthalle­n ser den nästan ut att vara ombyggd. Här finns delar av byggnadsve­rk, men även mindre skulpturer. En föreställe­r en sopande man. – Den heter ”Local hero” och är en hyllning till en pensionär i Högdalen, en förort till Stockholm där jag bor. Han går omkring utomhus och sopar och verkar vara arg hela tiden, säger Victor Marx, konstnären med det fantasiegg­ande efternamne­t. Är det månne ett artistnamn?

– Det frågar många, men det är mitt släktnamn.

Victor ska senare ställa ut ”Local hero” på gatan, utan tillstånd. Det är så han brukar göra, vilket märks på utställnin­gen. Förutom Victors verk hänger tidningsar­tiklar med svarta rubriker på skärmar liksom en massa brev – som har skickats mellan Victor och olika myndighete­r.

– Konflikter är slitsamma men de kan även leda till vackra saker och fina relationer, säger Victor.

Två uppmärksam­made bråk inträffade 2009 då han var elev på Kungliga konsthögsk­olan i Stockholm och – mot juristers inrådan – satte upp två verk utomhus.

– Det var fula platser som blev vackrare av konsten.

Detta var samma år som en annan elev vid skolan, Anna Odell, hade spelat psykiskt sjuk och ”konstvärld­en var lite pressad”, enligt Victor. Det blev en våldsam uppståndel­se, Victor fick sluta på skolan och hotades med böter på 100 000 kronor.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HANTVERK. Victor Marx skruvar på en kupol som han installera­t på Halmstads konsthall. Utställnin­gen pågår till och med 10 april.
Bild: ROGER LARSSON HANTVERK. Victor Marx skruvar på en kupol som han installera­t på Halmstads konsthall. Utställnin­gen pågår till och med 10 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden