Hallands Nyheter

Stipendium till unikt fotoprojek­t

FOTO: MIKAEL JANSSON PORTRÄTTER­AR 100 FÖRINTELSE­ÖVERLEVARE

- STINA LAGERKVIST/TT

Projektet är unikt på flera sätt. Mikael Jansson träffar och porträtter­ar svenska överlevand­e, den yngsta är 78 år och den äldsta 102 år. Den kommande utställnin­gen ”Witnesses” är också ett samarbete mellan Moderna Museet och Kulturhuse­t Stadsteate­rn.

För Micael Bindefeld var valet av årets stipendiat självklart.

– Det här projektet står ut i sin unicitet. Dels därför att Mikael Jansson är en av världens mest begåvade fotografer. Dels för att samarbetet med Moderna museet och Kulturhuse­t Stadsteate­rn gör att det här viktiga projektet har en potential att nå väldigt många människor.

Tauba Katzenstei­n, 92 år, som bor på Judiska hemmet i Stockholm är en av dem som medverkar i projektet.

– Förhoppnin­gsvis kommer människorn­a att lära sig något av det förflutna och kan jag bidra med minsta lilla så gör jag det, säger hon.

UNDER ANDRA VÄRLDSKRIG­ET tvingades Tauba Katzenstei­n utföra slavarbete och hon var internerad på flera koncentrat­ionsläger, bland andra Auschwitz, Sachsenhau­sen och Ravensbrüc­k.

– Det är något som jag bär med mig på dagarna och på nätterna. Man lär sig leva med det. Beviset är att jag lever fortfarand­e.

Tauba Katzenstei­n berättar hur hennes mormor gasades ihjäl i en lastbil i Chelmno, som en av försöksper­sonerna under experiment för att ta fram de bästa metoderna för massavrätt­ningar. Kläder som tillhört de mördade anlände i mängder för att sorteras och återanvänd­as. Tauba Katzenstei­n minns hur hon själv vid en transport försökte * Micael Bindefelds Stiftelse delar varje år ut ett stipendium till projekt som förmedlar berättelse­r om Förintelse­n. Stipendiet överlämnas i dag, på Förintelse­ns minnesdag och summan är 400000 kronor.

spara en liten bit bröd – den som inte ransonerad­e dog av svält – och hur den stals av en medfånge.

– Det var överleva eller dö. Man blev som ett rovdjur själv. De förvandlad­e människor till hemska varelser och att komma ur kriget med hedern i behåll, bara det var ett konststyck­e.

Tauba Katzenstei­n har frågat sig själv många gånger hur hon lyckades överleva. Det enda svaret hon har är att det beror på slumpen.

–Man visste aldrig någonting och ibland orkade man inte ens vara rädd. I Auschwitz var jag totalt bortkoppla­d mentalt.

NÄR HON NÄRA krigsslute­t anlände till Sverige med andra överlevare möttes hon av fotografer som ropade att de skulle visa glädje över befriandet.

– Jag kände ingenting. Jag kunde lika gärna vara på väg till gaskammare­n. Jag tror det var någon sorts mekanism att koppla bort allt för att kunna...

– Överleva, fyller Micael Bindefeld i.

– Nej inte för att kunna överleva, för att kunna dö, svarar Tauba Katzenstei­n.

Det har betytt mycket för Tauba Katzenstei­n att träffa fotografen Mikael Jansson och dela med sig av sin historia.

–Det har liknat kärleken, eller hur? säger hon till Mikael Jansson som håller med.

Trots Mikael Janssons långa erfarenhet av fotografis­ka projekt runt om i hela världen upplever han det här som något speciellt.

– Det har varit fantastisk­t att träffa alla och höra deras historier. Självklart också väldigt tungt och rörande. Det har varit ganska svårt

Årets stipendium från Micael Bindefelds stiftelse går till den svenske världsfoto­grafen Mikael Jansson som i ett omfattande projekt porträtter­ar runt 100 överlevare av Förintelse­n. –Jag känner mig både hedrad och stolt, säger Mikael Jansson.

att fokusera på att ta bilden efter berättelse­rna, men det har varit jättefint också.

Tauba Katzenstei­n tycker att han gör mer än många myndighete­r och organisati­oner för att belysa Förintelse­n.

– Det känns mer engagerat och personligt. Du gör något väldigt stort, Mikael, säger hon.

Planen är att utställnin­gen ska visas på flera museer. Alla möten med de överlevand­e har både fotografer­ats och filmats och många av de personliga berättelse­rna kommer att finnas med i utställnin­gen.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? ÄR SIG LIK. ”Alla rynkor är på plats, som de ska i min ålder”, säger Tauba Katzenstei­n när hon får se bilden som Mikael Jansson har tagit.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ÄR SIG LIK. ”Alla rynkor är på plats, som de ska i min ålder”, säger Tauba Katzenstei­n när hon får se bilden som Mikael Jansson har tagit.
 ?? Bild: MIKAEL JANSSON ?? PORTRÄTTER­ADE. Walter Frankenste­in och Anna Grüner medverkar i projektet.
Bild: MIKAEL JANSSON PORTRÄTTER­ADE. Walter Frankenste­in och Anna Grüner medverkar i projektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden