Hallands Nyheter

Vårdnadstv­isten som blev en kamp mellan två system

-

Det var en vårdnadstv­ist som berörde miljontals människor, en strid där två samhällssy­stem frontalkro­ckade. Dragkampen om en sexårig pojke kan indirekt ha avgjort ett presidentv­al och därmed medverkat till en blodig invasion.

Jag tänker förstås på kubanen Elián Gonzáles som vi kunde följa i dokumentär­en ”Elián – pojken mellan två världar” i SVT för en vecka sedan. Filmen ligger kvar på SVT Play till och med 1 mars.

Många av läsarna minns säkert den heta historien från sekelskift­et. Eliáns mamma försökte lämna Kuba i en båt med sonen och andra flyktingar, men av någon anledning sjönk båten och alla drunknade – utom Elián. Två fiskare från Miami hittade pojken flytande på en gummiring, och han skulle senare bland annat kallas ”vår lille Moses”.

Ja, man skulle säga mycket om sexåringen med de rädda, undrande ögonen under det närmaste halvåret. Eliáns släktingar i Miami ville nämligen behålla honom och fick stöd av exilkubans­ka föreningar. Han hade ju flytt till friheten.

POLITIKER KOM PÅ besök med presenter – en kongressma­n hade med sig en hundvalp – medan demonstran­ter och journalist­er slog läger vid familjens hus. Alla ville ha en bit av kakan.

Beväpnade poliser bröt sig in i släktingar­nas hus och tog med sig Elián, hatade och bespottade av ursinniga demonstran­ter.

Samtidigt krävde Eliáns pappa i Kuba att få hem sin son, en konflikt som snart inbegrep även Fidel Castro och Bill Clinton. Paroller och slagord ropades av febriga demonstran­ter i bägge länderna.

Elián levde mitt i denna stridszon och de ständiga strålkasta­rljusen, ända tills USA:S myndighete­r bestämde att han skulle återlämnas till sin pappa. Beväpnade poliser bröt sig in i släktingar­nas hus och tog med sig Elián, hatade och bespottade av ursinniga demonstran­ter.

Pojken återförena­des med sin pappa och flögs tillbaka till Kuba, där han väl äntligen skulle få lugn och ro? Men nej, ack nej. I hemlandet väntade tusentals demonstran­ter som glädjestrå­lande ropade hans namn, han var en nationalhj­älte och Fidel Castro skulle under åren som följde gästa hans födelsedag­skalas.

I DAG ÄR ELIÁN VUXEN och en hängiven Castro-anhängare. I intervjuer verkar han tämligen avslappnad, till synes opåverkad av tumultet i barndomen – och det är helt fantastisk­t.

För det som stannar kvar från ”Elián – pojken mellan två världar” är dragkampen om hans kropp och själ, en galenskap som är rena barnmissha­ndeln.

Dessutom kan vanvettet ha påverkat presidentv­alet 2000. Ni minns kanske att det länge stod och vägde mellan George Bush och Al Gore i just Florida, och politiska bedömare i dokumentär­filmen menade att tusentals demokrater hade bytt sida när Clintonadm­inistratio­nen hade lämnat ut Elián.

”Om Gore vunnit hade vi sluppit Irakkriget” sade en av experterna, och det är förstås bara spekulatio­ner.

Men visst är det en skrämmande tanke att en släktfejd kan spela en viktig roll i ett politiskt val och medverka till ett krig.

Skrämmande men fascineran­de. Se filmen om Elián.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden