Hallands Nyheter

Morotssopp­a

-

det gäller soppor och grytor blir de allra bäst om de får mogna över natten och sedan värms upp igen. Dessutom: att koka soppa är ingen exakt vetenskap. Man tager vad man haver, låter den koka länge och ger den kärlek på vägen. Lite som livet i stort. FYRA PERSONER eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

3 kvistar persilja 1 vitlökskly­fta 1 liten gullök 1 klick smör 1 msk olivolja 4 st rivna morötter 0,5 purjolök 1,2 l kycklingbu­ljong eller vegetarisk buljong. Helst egengjord, annars från tärning 2 potatisar, skalade och skurna i bitar 200 g Philadelph­iaost Smaka av med svartpeppa­r och salt Topping 1 dl majonnäs, god, helst egenslagen 1 dl tjock grekisk yoghurt Sambal oelek efter smak Smaka av med salt och peppar

Gör gärna så här: Plocka bladen av persiljan, behåll stjälkarna och finhacka bladen. Ställ bladen åt sidan i en skål.

Finhacka lök och vitlök. Skiva purjolöken.

Smält smör och olja i en stor kastrull. Rör i lökarna, moroten och de hela selleristj­älkarna. Låt svettas och mjukna i 10 minuter på medelvärme under omrörning, utan att få färg. Häll på buljongen och lägg i potatisen och låt sjuda under lock i 1 timme. Rör om då och då.

Mixa soppan slät med stavmixer och vispa sedan i osten och den finhackade persiljan. Smaka av med salt och svartpeppa­r. Låt svalna och ställ in i kylskåp över natten.

Rör samman ingrediens­erna till toppingen och låt även den dra till sig smakerna i kylskåp över natten.

Vid servering, värm upp soppan och låt var och en klicka i topping efter smak. Servera gärna med gott bröd och lagrad ost.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden