Hallands Nyheter

En medeltida bar eller en fontän är förslag på vad det underjordi­ska rummet under Brunnspark­en kan användas till.

VARBERG: MÅNGA IDÉER OM VAD RUMMET KAN ANVÄNDAS TILL kunnat tänka annorlunda kring utformning­en av nya Brunnspark­en och kanske infogat det i konstverke­t som ska placeras där. Även om Tobias Carlsson inte vill komma med allt för vilda förslag nämner han n

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Rummet under Brunnspark­en kittlar Varbergsbo­rnas fantasi. Kanske kan det användas som slutpunkt vid stadsvandr­ingarna, eller göras om till en fontän?

Som HN tidigare har berättat upptäcktes ett underjordi­skt rum i samband med Brunnspark­ens ombyggnad. Den ska nu dateras och därefter kommer det göras en bedömning huruvida den ska bevaras eller inte.

Många som har hört talas om den överraskan­de upptäckten har börjat fantisera kring vad utrymmet skulle kunna användas till i framtiden.

– Det här är intressant men jag tycker det var sent påkommet av kommunen. Det kanske skulle kunna användas som en bar med tema från medeltiden. Lite det stuket och att personalen har sådana kläder, säger Yvonne Åkerberg.

– Annars skulle det kunna göras en läcker fontän där man använder sig av vattnet som finns, säger Bror Krantz.

Tobias Carlsson (L), ordförande för hamn- och gatunämnde­n tycker att det skulle vara roligt om det på något sätt går att inkorporer­a den i Brunnspark­en.

– VI FÅR TITTA på om det är möjligt. Jag tycker själv det här är superspänn­ande. Jag är historiskt intressera­d och jobbar ju som lärare. Det är ett jätteintre­ssant fynd, säger han.

Hade de vetat om det underjordi­ska rummet tidigare hade de

GERT BOGREN ÄR ute på promenad med hunden Greta. Han föreslår att rummet används till offentliga toaletter.

Martin Johansson, tillförord­nad chef för hamn- och gatuförval­tningen, berättar att det inte finns någon klar idé över vad som ska göras med rummet.

– Toaletter där man går ner i marken brukar inte vara så attraktiva, säger han.

Louise Petersson kommer från Kungsbacka. Hon kände inte till att det underjordi­ska rummet hittats men kommer snart på några idéer.

–Att ha en stadsvandr­ing där man avslutar i rummet med whisky eller vin låter spännande och trevligt tycker jag. Om man kommer på vilken tidsepok det är från kan man utnyttja det.

Mawia Hussien kommer ursprungli­gen från Eritrea. Han jämför det underjordi­ska utrymmet med skyddsrum i sitt hemland.

– Det måste göras undersökni­ngar för att bestämma om det ska bevaras som en historisk plats.

 ??  ?? BOR I NÄRHETEN. Gert Bogren och hunden Greta bor i området. De har fått vara med och tycka till om utformning­enedeltida bar än förut är något som både Greta och husse gillar.
BOR I NÄRHETEN. Gert Bogren och hunden Greta bor i området. De har fått vara med och tycka till om utformning­enedeltida bar än förut är något som både Greta och husse gillar.
 ?? Bild: ANNA OSCARSON ??
Bild: ANNA OSCARSON
 ??  ?? IDÉER. Louise Petersson från Kungsbacka kände inte till fyndet.
IDÉER. Louise Petersson från Kungsbacka kände inte till fyndet.
 ??  ?? ÖVERRASKNI­NG. Mawia Hussien konstatera­r att mycket kan finnas under jorden.
ÖVERRASKNI­NG. Mawia Hussien konstatera­r att mycket kan finnas under jorden.
 ??  ?? SPÄNNANDE. Yvonne Åkerberg och Bror Krantz tycker fyndet är intressant.
SPÄNNANDE. Yvonne Åkerberg och Bror Krantz tycker fyndet är intressant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden