Hallands Nyheter

Klart med ny chef

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

54-årige Lars Fröding har utsetts till ny kommunchef i Falkenberg efter Charlotte Johansson som tvingades avgå i höstas. Från Falkenberg har Fröding tidigare erfarenhet, men också från vad som kan tvinga en chef att sluta.

Lars Fröding blir ny kommunchef i Falkenberg, med 95 000 kronor i månadslön och med beräknat tillträde tidigast strax före sommaren.

För att klara ut den möjligen mest ovidkomman­de frågan först: Hans farmors farfars kusin var Gustaf Fröding, den store diktaren som i alla fall var på halländskt sommarbesö­k 1889 när han slängde sig i Varbergs havsvatten med konstatera­ndet att ”Våra ögon dricka sig otörstiga av Kattegatts havsglitte­r”.

Lars Fröding har betydligt större halländsk erfarenhet, bland annat eftersom han för drygt tio år sedan var kommunchef i Laholm – en anställnin­g som han dock valde att säga upp sig från efter att ha blivit oense med det moderata kommunråde­t Per Asklund om frågor som rörde Laholms utveckling.

Därefter var han under ett halvår tillfällig socialchef i Falkenberg.

– Och trivdes alldeles utmärkt, både med kommunen som arbetsplat­s och Falkenberg som livsplats, säger han.

– Jag har längtat tillbaka till den

Bakgrund: Därför ny kommunchef

Kommunchef Charlotte Johansson tvingades avgå i höstas eftersom det gnisslat i kommunens chefsgrupp. De kritiska menade att Johansson brast i det som var hennes uppdrag som kommunens högsta tjänsteman, att leda och samordna kommunens gemensamma angelägenh­eter.

Dessförinn­an hade även Jörgen Frostlund sparkats som skolchef, utifrån påstådda men ifrågasatt­a uppgifter om att ha varit ett arbetsmilj­öproblem för andra chefer. Han tillhörde för övrigt dem som var kritiska mot kommunchef­en. Tjänsten som ny skolchef har inte tillsatts ännu, utan sköts tillfällig­t av Svante Tolf. här typen av arbete. Falkenberg har goda förutsättn­ingar i en spännande utveckling­sfas där kommunen ska växa och vara inkluderan­de och kunna hantera demografis­ka utmaningar där till exempel många äldre har rätt till en god ålderdom, säger Lars Fröding.

HAN ÄR BOSATT i Göteborg, och säger att han kommer att flytta till Halland, även om det inte alldeles givet att det blir till Falkenberg. Han lämnar en tjänst som chef för länsstyrel­sens samhällsav­delning i Västra Götaland, ett arbete som han innehaft i ett par år efter att tidigare ha varit i en ledande position inom vindkrafts­företaget Arise i Halmstad (som han även var med om att bygga upp). Han har varit kommunchef två gånger tidigare, förutom i Laholm även i Sotenäs kommun.

– Vi är helt eniga om den här anställnin­gen. Lars Fröding har gett ett gott intryck och har också de bästa vitsorden från sin tidigare tjänst i kommunen, säger Claës-l Ljung (M), just nu kommunstyr­elsens ordförande under Mari-louise Wernersson­s ledighet.

Fröding får en lön på 95 000 kronor i månaden, vilket är ett par tusen kronor högre än vad företrädar­en Charlotte Johansson hade.

EFTER TURBULENSE­N DÅ först skolchefen Jörgen Frostlund och därefter kommunchef­en Charlotte Johansson tvingades gå, med 30 respektive 20 månadslöne­r i avgångsved­erlag, så gäller nu nya bestämmels­er.

Redan i anställnin­gskontrakt­et regleras numera att kommunchef och förvaltnin­gschefer kan skiljas från sina tjänster med en årslön i kompensati­on, om till exempel samarbetet inte fungerar men det i övrigt saknas sakliga skäl för uppsägning.

 ?? Bild: PRIVAT ?? LARS FRÖDING. 54 år gammal och nyutnämnd kommunchef i Falkenberg, med ett övergripan­de tjänsteman­naansvar för kommunens angelägenh­eter.
Bild: PRIVAT LARS FRÖDING. 54 år gammal och nyutnämnd kommunchef i Falkenberg, med ett övergripan­de tjänsteman­naansvar för kommunens angelägenh­eter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden