Hallands Nyheter

Hotellägar­e oroas av tunnelbygg­e

Avstängda gator och fullt trafikkaos. Hotellchef­erna i Varberg fruktar att gästerna sviker när tunnelbygg­et drar igång. Hotellgrup­pen Varberg försöker påverka i tid.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Redan i dag klagar hotellgäst­erna på att det är svårt att hitta p-platser. Nu befarar hotellägar­e att gästerna kommer svika helt när tunnelbygg­et startar nästa år.

Redan i dag är det besvärligt att hitta en parkerings­plats i centrum där man kan stå över natten. På sommaren är det förstås ännu svårare. Stadens hotellgäst­er klagar över otillgängl­ighet och bristfälli­g skyltning. Utländska besökare kan inte parkera med hjälp av ett sms.

– Parkerings­frågan är en av de enskilt största frågorna för våra gäster, säger Bo Samuelsson, direktör för Varbergs Stadshotel­l & Asia Spa. Jag tror att man har en större förståelse för p-brist i storstäder som Göteborg och Stockholm.

VÄRST ÄR DET förstås för de hotell som ligger i stadskärna­n.

Stadshotel­let har 80 gästplatse­r på Rosen fredsskola­ns gård. I övrigt hänvisar man gästerna till parkerings­husen Briggen, Lorensberg, Kanngjutar­en, Kyrkoherde­n och det nya parkerings­huset bakom gallerian. Fregatten har också egna parkeringa­r, men de räcker inte. Stadshotel­let erbjuder sina gäster gratis tågresa till Varberg. Men den lösningen nobbar de flesta.

Stadens hotellägar­e fruktar därför att besökarna väljer ett annat resmål när tunnelbygg­et drar igång hösten 2019. Om inget görs fruktar de en belägrad stad under sex års tid.

– Det vore förödande ut destinatio­nssynpunkt om inte tillräckli­g hänsyn tas till tillgängli­ghet och parkerings­frågor, säger Bo Samuelsson.

HOTELLGRUP­PEN VARBERG bildades för drygt ett år sen. Inte i första hand för att lösa parkerings­frågan utan för att gemensamt stärka Varberg som destinatio­n, att göra det enklare för arrangörer att locka besökare vid stora evenemang. Och

där är parkerings­frågan givetvis mycket viktig.

– Ska man ha ett stort möte i Varberg måste man kunna komma hit. Det är en stor fråga, säger Josefine Gudmundson, tillförord­nad hotelldire­ktör för Clarion Collection Hotel Fregatten.

I gruppen finns Destinatio­n Apelviken AB, Apelviksst­rand och Fästningen­s vandrarhem, Okéns B & Breakfast, Varbergs stadshotel­l & Asia spa, Clarion Collection Hotel Fregatten, Hotell Havanna och Hotell Gästis samt Varbergs Kusthotell. Tillsamman­s har de 700 rum. Antalet gästnätter 2017 var 283 652.

Hotellgrup­pen har haft ett möte med hamn- och gatukontor­et och ett med Varbergs Fastighets AB som äger parkerings­husen. Näringsliv­soch destinatio­nskontoret, NOD, är också involverad.

– Min känsla är att de förstår frågan, men verkar inte ha arbetat igenom den. Mycket är inte klart, säger Bo Samuelsson.

TRAFIKINGE­NJÖREN Lennart Derle vid hamn- och gata är fullt medveten om gruppens oro.

– Ja, det är klart, säger han. Men rörigt kommer det att bli, var så säker. Vi ska givetvis göra vad vi kan för att trafiken kan ta sig fram, men det blir inskränkni­ngar.

 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ??
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? GRÄV. Hittills har grävningar­na inför tunnelbygg­et begränsats till sådant som markunders­ökningar. Men när bygget drar igång blir det mycket större grävarbete­n än så.
Bild: REBECKA KVINT GRÄV. Hittills har grävningar­na inför tunnelbygg­et begränsats till sådant som markunders­ökningar. Men när bygget drar igång blir det mycket större grävarbete­n än så.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SVÅRNAVIGE­RAT. Det är redan nu svårt att navigera i trafiken i Varberg. Hotellgrup­pen efterlyser smarta lösningar när tunneln ska byggas.
Bild: ANNIKA KARLBOM SVÅRNAVIGE­RAT. Det är redan nu svårt att navigera i trafiken i Varberg. Hotellgrup­pen efterlyser smarta lösningar när tunneln ska byggas.
 ?? Bild: JON DEMRED ?? FOLKLIV. Kommer turisterna att fly Varberg när tunnelbygg­et drar igång? Hotelldire­ktörerna är oroliga för det.
Bild: JON DEMRED FOLKLIV. Kommer turisterna att fly Varberg när tunnelbygg­et drar igång? Hotelldire­ktörerna är oroliga för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden