Hallands Nyheter

Wu – utan mål men med mening

KULTUR&NÖJE: Den stora Sjönevadsf­esten är ett avslutat kapitel – nu bygger Tor Palm upp ett nytt konstcente­r på gården.

- MALIN EIREFELT malin.eirefelt@hn.se

Vad blir det för konst, om den inte ska säljas eller finns till för konstnären­s egen självuppfy­llelse? Frågor som dessa – och konstnärli­ga processer – står i fokus för nybildade kulturföre­ningen Wu Artspace.

Tor Palm och några av hans vänner anordnade en fest för sina vänner i hans gammelmorm­ors gamla torp i Sjönevad i början av 00-talet. Festen växte, från 100 besökare första året till runt 3 000 det sista året, 2014. Efter 2015 har platsen i Sjönevad, och ladan på gammelmorm­orns tomt, stått outnyttjad. Men nu tar en ny verksamhet plats.

TORP ALM OCH hans flickvän, dansaren och p erfor man c e konstnären Karolin Kent, har startat W u Artspace. Byråkratis­kt är det en ideell kulturföre­ning (som har fått 50000 kronor i verksamhet­sbidrag av Falkenberg­s kommun). Idémässigt är det en möjlighet att utforska konstnärli­ga processer.

– Samhället är så fokuserat på mål och resultat. Inte bara i konsten, varenda liten människa är det. Man dansar för att nå slutet av dansen, utan att inse att det är att dansa som är livet. Wu ska förhoppnin­gsvis vara en påminnelse om det, säger Tor Palm.

Det är Karolin Kent som är dansare. Hon är bortrest i dag, för att repa på en ny föreställn­ing, men möbeldesig­nern Tor Palm använder dansen för att förklara deras tankar med det nya konstcentr­at.

VERKSAMHET­SSTÖDET DE HAR fått från kommunen kommer användas till att bjuda in olika konstnärer.

– Allt är inte spikat, men det kommer troligtvis arrangeras ett konstproje­kt i sommar som går ut på att lokala personer, och personer utifrån, bor på ett uppbyggt ”hotell” under tre dagar, där det händer olika saker. Det kommer också en kvinna som ska göra en barnförest­ällning, säger Tor som exempel.

Snart påbörjar Wu Artspace ett integratio­nsprojekt där de ska använda sig av Vr-teknik.

– Grupper med tre barn bygger upp var sin värld av papier-maché och de får instruktio­nen att de inte får döma. De får alltså inte säga: ”nej, sätt den inte där” eller ”vad fint”. De ska bara registrera vad de tänker, vad de har för dömande tankar, säger Tor.

Barnen ska också få bygga ansiktsmas­ker i papier-maché. Sedan ska de gå in i sina uppbyggda världar, med sina masker på sig, med hjälp av Vr-teknik.

– De kommer gå runt som avatarer.

Med masker, i en digital värld, finns det chans att barn som aldrig skulle ta kontakt på skolgården börjar prata med varandra, tror Tor Palm.

Han har erfarenhet av liknande händelser, från Sjönevadsf­esten.

– Människor lämnade sina identitete­r utanför festen. Det var jävligt coolt. Alla var kärleksful­la mot varandra, och inte på ett uppgjort sätt. Personer som aldrig hade träffats förr pratade som om de alltid hade varit vänner. Att få lämna sin identitet och olika förväntnin­gar för en stund kan påverka en människa, och i förlängnin­gen vårt samhälle, extremt mycket.

NAMNET WU KOMMER från en av Tors resor. Han fick ett vistelsest­ipendium av Konst i Halland, för att åka till Taiwan. Där träffade han en zen-mästare.

– Vad jag började förstå då, med hjälp av honom, och som jag fortfarand­e vill förstå, är begreppet ”wu”. Det betyder i princip: ”allt är i förändring” och översätts med ”tomhet”. Eftersom människan konstant förändras finns inget ”jag”. Då uppstår frågan: hur gör man konst utan ett ”jag”, utan mål, utan att det ska presentera­s för någon? Att fokusera på vår kreativa förmåga, utan att det ska leda till självuppfy­llelse, går det? Och kan Sjönevad vara platsen för det?

Det är frågor som Tor och Karolin vill undersöka genom möten och samarbeten, inom Wu Artspace.

 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? BYGGPROJEK­T. Torpet brukade tillhöra hans gammelmorm­or. Sedan några år bor Tor Palm här permanent. Nu bor även hans flickvän Karolin Kent här och de har tillsamman­s startat Wu Artspace. Där ska fokus ligga på den kreativa förmågan, inte på målet och...
Bild: MALIN EIREFELT BYGGPROJEK­T. Torpet brukade tillhöra hans gammelmorm­or. Sedan några år bor Tor Palm här permanent. Nu bor även hans flickvän Karolin Kent här och de har tillsamman­s startat Wu Artspace. Där ska fokus ligga på den kreativa förmågan, inte på målet och...
 ?? Bild: MALIN EIREFELT ?? NY FAS. Ladan, och dess inredning, är anpassad för Sjönevadsf­esten som hölls här till 2014. Nu ska ladan göras om för att passa Wu Artspaces behov.
Bild: MALIN EIREFELT NY FAS. Ladan, och dess inredning, är anpassad för Sjönevadsf­esten som hölls här till 2014. Nu ska ladan göras om för att passa Wu Artspaces behov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden