Hallands Nyheter

Paret drömde om att köpa ett hus. För att få ihop pengar stal de filmer på Gekås och sålde på nätet.

Paret drömde om ett hus. Men med en ekonomi körd i botten blev lösningen återkomman­de stölder, främst på Gekås, med hjälp av en barnvagn.

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Under drygt ett års tid pågick stölderna av den så kallade ”barnvagnsl­igan”, som bestod av tre personer, ett par och deras inneboende vän.

Stölderna började under hösten 2016 men tog fart sommaren 2017. Då förlorade mannen sitt arbete, fick ångest och spelade bort stora belopp på nätcasino.

I förhör uppger han att han tog fyra krediter på totalt 130 000 kronor som han satte sprätt på. Dessutom tog han ut pengar från parets gemensamma konto.

Paret, hemmahöran­de i Karlstad, drömde om att köpa ett hus. Men med inkomst enbart från kvinnans arbete var ekonomin minst sagt ansträngd.

Inte blev det bättre av att deras inneboende vän även han var arbetslös och inte bidrog till att dra in pengar till hushållet.

MED RÄDSLA FÖR att hamna hos Kronofogde­n och att bli vräkta från lägenheten blev stöldresor till främst Gekås en lösning på problemen.

– Det är en väldigt tragisk historia, säger åklagaren Andreas Bergman.

Vid två olika tillfällen, 22 november och 11 december 2017, körde trion till Ullared med målet att stjäla främst filmer. Inne i varuhuset plockade mannen och kvinnan åt sig varor som sedan förflyttad­es från en kundvagn till en medhavd barnvagn.

Den inneboende mannen körde därefter i omgångar ut barnvagnen, med det gömda stöldgodse­t, genom kassorna. Han använde även en jacka med specialsyd­da

”Det är en väldigt tragisk historia. Paret har försökt att hjälpa personen som bor hos dem, men då har det blivit fel.”

ANDREAS BERGMAN, åklagare

innefickor där han kunde stoppa in filmer.

Stöldgodse­t såldes senare i omgångar via sajten Tradera.

Men Gekås fattade misstanke om stölderna i slutet av november då det försvunnit 60 filmer på två veckor. Företaget upptäckte då att samma filmer, bland annat nyutkomna Spiderman, såldes på Tradera.

Med hjälp av kameraöver­vakning avslöjades ”barnvagnsl­igan” mitt i en stöldresa den 11 december på Gekås.

DE TRE GREPS och anhölls samma dag. Husrannsak­an av en förvarings­box utanför Gekås, lägenheten i Karlstad samt ett förråd i samma stad visade omfattning­en av stölderna, som inte bara ägt rum i Ullared utan även innefattar en rad olika affärer i främst Värmland. I förundersö­kningsprot­okollet uppskattas det totala godsvärdet till 239 000 kronor. Och av de tre kontona på Tradera har försäljnin­gen inbringat cirka 234 000 kronor, fast det totala värdet ligger på 353 000 kronor.

Det ger en slutsumma på gods i beslag plus försäljnin­g på närmare 600 000 kronor.

De tre åtalade personerna är alla ångerfylld­a.

”Jag vill verkligen få slut på detta och har därför varit ärlig och berättat precis som det varit”, säger kvinnan i förhör och uppger att det är en stor lättnad att det hela är över.

I ett yttrande från frivården framkommer att kvinnan lider av psykisk dåligt mående och vill ta emot den hjälp hon kan få.

PARET SATT I HÄKTE i knappt en vecka innan de släpptes på fri fot. Den inneboende mannen sitter fortfarand­e kvar i häkte och efter två dagars rättegång förblir han kvar där.

– Han accepterad­e att sitta kvar i häkte och det är ovanligt, säger åklagare Andreas Bergman.

UNDER FÖRHÖR och de båda rättegångs­dagarna framkommer det att alla tre vill få rätsida på sina liv.

Åklagare Andreas Bergman har yrkat fängelsest­raff (straffvärd­et runt ett år) för en av dem, den inneboende mannen som fick en villkorlig dom året innan, samt villkorlig dom för paret.

– I första hand handlar det om ett högt antal timmars samhällstj­änst i kombinatio­n med vård och behandling, säger han.

 ??  ?? FÅNGADES PÅ BILD. Den så kallade ”barnvagnsl­igan” åkte dit i Gekås övervaknin­gssystem den 11 december. Dåsmugglad­e de ut bland annat filmer med hjälp av en barnvagn. I vagnen låg en leksaksdoc­ka och under den mängder av stöldgods.
FÅNGADES PÅ BILD. Den så kallade ”barnvagnsl­igan” åkte dit i Gekås övervaknin­gssystem den 11 december. Dåsmugglad­e de ut bland annat filmer med hjälp av en barnvagn. I vagnen låg en leksaksdoc­ka och under den mängder av stöldgods.
 ??  ??
 ?? Bild: POLISEN ??
Bild: POLISEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden