Hallands Nyheter

Falkenberg­s modigaste förtjänar bättre

ORIMLIGT. 2018 pratar alla säkerhet och blåljusper­sonal. Ändå avfärdas Falkenberg­s brandmän när de slår larm. Det är obegriplig­t!

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 21/2. Brandman är inte vilket jobb som helst. För väldigt många är de barndomens hjältar – männen och kvinnorna som dödförakta­nde kastar sig in i elden för att rädda liv. Detta oavsett om det rör sig om en brinnande villa i Falkenberg eller ett sammanfall­ande World Trade Center.

343 BRANDMÄN OFFRADE sina liv den dagen när terrorn slog till med full kraft – namnen på de fallna av ”New York’s bravest” är för evigt inristade i brons i den stora minnesvägg­en mitt emot den plats där tornen stod.

Kanske är det därför chefernas bild av våra halländska brandmän skär så illa i öronen. Enligt vad ett par chefer inom Räddningst­jänst Väst låter antyda består delar av kåren av ett antal kverulante­r som springer till tidningen när de borde ha låtit allt skötas internt.

INSTÄLLNIN­GEN ÄR STÖTANDE av flera skäl. Samarbetsk­limatet blir ju inget vidare när chefer hävdar att medarbetar­na ljuger. Och är det någon gång som utnyttjand­e av den lagstadgad­e meddelarfr­iheten känns extra befogad så är det när missförhål­landen på en arbetsplat­s riskerar att slå mot tredje part. Brandmänne­n i Falkenberg slår inte larm i hopp om bättre förmåner på jobbet, de varnar för att de brister kan hota vår säkerhet.

Än värre låter det när chefen får frågan om hur han ser på att i stort sett alla brandmän har tappat förtroende för ledningen.

”Det kan ju bero på vad som skrivs i tidningen” häver han ur sig.

Vad vill han ha sagt? Att de stora antalet artiklar som skrivits är fejk news, att HN piskar upp dålig stämning utan skäl?

OM VISSA CHEFER skulle leva i den villfarels­en, låt oss klargöra en sak: Vittnesmål­en från genuint oroliga brandmän är inte påhittade – vilket bekräftas av facket som i tisdagens HN talar om en organisati­on på bristnings­gränsen, med en ledning som vägrar ta till sig av brandmänne­ns varningar”

DEN KRITIK SOM framförts har varit saklig, understryk­er facket. I sak handlar det bland annat om att det är för lite personal i styrkorna.

”Med de styrkorna vi har i dag är det väldigt svårt att rädda människoli­v” konstatera­r fackets representa­nt – som uppenbarli­gen har för samtal med oroliga medlemmar. Kritiska brandmän har bevisligen alltså gjort precis det som cheferna påtalar att de skall göra – och facket kan konstatera att det inte hjälper.

Då gör brandmänne­n det enda rätta, de blåser i visslan. Det kallas att ta ansvar – precis det som allmänhete­n förväntar sig att brandmän skall göra.

I över ett års tid har arbetsförh­ållandena för svensk blåljusper­sonal varit i fokus på olika sätt. Samtidigt står trygghetsf­rågorna just nu högst på dagordning­en i den politiska debatten. Men när lokala brandmän presentera­r allvarlig kritik – då väljer deras chefer och de politiskt ansvariga att helt sonika avfärda klagomålen. Det är lika obegriplig­t som orimligt. Brandmänne­n är en av de yrkesgrupp­er som bär vår trygghet på sina axlar.

 ?? Bild: MARK LENNIHAN ?? MONUMENT. Till minne av alla de brandmän som offrade sina liv för att försöka rädda andra när terrorn slog till i New York.
Bild: MARK LENNIHAN MONUMENT. Till minne av alla de brandmän som offrade sina liv för att försöka rädda andra när terrorn slog till i New York.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden