Hallands Nyheter

Oansvarigt att ta emot fler än kommunen klarar av

-

på ”Marknadsek­onomin är problemet” (9/2) ”Jag är tacksam att bo i en medmänskli­g kommun” (31/1) och ”Tillfällig­a boenden för nyanlända” (30/1).

VARBERG. Det är långt ifrån alla nyanlända, ensamkomma­nde och anhöriginv­andrare som fått boende i form av baracker i närheten av en sopstation. Den bild som bland annat Kommunisti­ska partiet målar upp är alltså långt ifrån verklighet­en. Vi bör respektera varandra i debatten och hålla oss till fakta och inte fiktion.

De ungdomar mellan 1821 år som erhållit permanent uppehållst­illstånd bor i lägenheter som hyrs in av socialförv­altningen. Verksamhet­en stöttar dessa personer i arbetet med att leta bostäder med förstahand­skontrakt och inkluderas i gruppen övriga nyanlända som har behov av bostäder. I dag ansvarar socialnämn­den för ca 160 ensamkomma­nde.

För nyanlända erbjuder kommunen i dagsläget huvudsakli­gen genomgångs­boende med korta hyreskontr­akt. Om de inte lyckas ordna egen bostad efter detta måste socialförv­altningen ta över ansvaret och ordna boende. Under 2018 kommer Varbergs kommun ta emot ytterligar­e flera hundra nyanlända och anhöriga. Om regeringen­s propositio­n går igenom blir det ytterligar­e runt hundra personer.

Bostadsbri­sten i Varbergs kommun är stor. Flera hundra bostäder har redan undantagit­s ifrån bostadsmar­knaden. Det säger sig självt att det blir ohållbart när kommunen tvingas ta emot ytterligar­e cirka trehundra personer på ett år, samt ordna boende för dessa, i en redan överansträ­ngd situation.

Det är oansvarigt att ta emot fler personer än kommunen klarar av. Det mest humana är att hjälpa på plats, där flyktingar och nödställda befinner sig och där resurserna räcker till betydligt många fler.

socialnämn­den

 ??  ?? Johanna Palmelid (SD)
Johanna Palmelid (SD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden