Hallands Nyheter

Smärtsamt beslut om Barnakadem­ien

-

FALKENBERG. Det har förts en intensiv diskussion i sociala medier efter det att Eva Göransson Apelqvists medborgarf­örslag, som syftade till att Barnakadem­ien blir en del av Kulturskol­an, behandlade­s i kommunfull­mäktige. Medborgarf­örslaget gick tyvärr inte igenom. Det var bara Vänsterpar­tiet som yrkade bifall till förslaget.

BARNAKADEM­IEN ÄR EN konstskola för barn i Falkenberg­s kommun. Målsättnin­gen är att bedriva kontinuerl­ig bildverksa­mhet för barn och öka kunskap och medvetenhe­t om bildskapan­de bland barn och ungdomar. Föreningen är ideell. (stadgar för Barnakadem­ien)

Jag har fått en del frågor kring Barnakadem­ien som jag här vill klargöra. Hösten 2016 fick vi besked av kulturoch fritidsför­valtningen, KUF, att vi på grund av ett ändrat regelsyste­m var maximalt berättigad­e till 80 000 kronor. vilket bygger på antalet medlemmar i Barnakadem­ien. Jag sa då att vi tvingas lägga ned Barnakadem­ien eftersom vi har en hyra som vi betalar till Falkenberg­s kommun på drygt 130 000. Vi fick efter samtal med KUF ett omställnin­gsbidrag under 2017 på 170 000 kronor för att under året hitta en lösning på hur vi kunde gå vidare.

KULTUR- OCH fritidsnäm­nden skriver också att de stöder intentione­n att Barnakadem­ien blir en del av Falkenberg­s kulturskol­a. 170 000-130 000 = 40 000 kronor. Det är vad vi har för att betala löner till våra pedagoger under ett år. Det säger sig självt att den ekvationen inte går ihop. Då finns det bara ett sätt att få in pengar och det är avgiften, vilket aldrig kommit med i debatten.

Barnakadem­ien har tagit ut en avgift på 900 kronor per termin. Det blir 1 800 kronor per år. Det betyder att många föräldrar inte har råd att låta sin barn gå i Barnakadem­ien vilket drabbar barnen. Barnen hamnar i ett utanförska­p. I dag lever drygt 800 barn i Falkenberg i ekonomiskt utsatta hushåll. Det är mot den här bakgrunden Eva Göransson Apelqvist skrev medborgarf­örslaget för att hitta en långsiktig lösning som är bra för barnen och Falkenberg­s kommun; lägre avgift för barnen och ingen jakt på sponsorer.

Det är en enig styrelse som har kommit fram till den smärtsamma insikten att vi nu tvingas lägga ned Barnakadem­ien.

Per Sjövall ordf. i Barnakadem­ien

 ?? Bild: DANIEL MOLUND/OLA FOLKESSON/ARKIV ?? NEDLAGD. Jag har fått en del frågor kring Barnakedem­ien som jag nu vill klargöra, skriver Per Sjövall, ordförande i Banakademi­en.
Bild: DANIEL MOLUND/OLA FOLKESSON/ARKIV NEDLAGD. Jag har fått en del frågor kring Barnakedem­ien som jag nu vill klargöra, skriver Per Sjövall, ordförande i Banakademi­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden