Hallands Nyheter

Stenkil är med i trafikplan­ering

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Varbergs kommun har fått komma med i Åtgärdsval­sstudien Varberg-göteborg. Något som är betydelsef­ullt för Väröbackas­toppet.

En åtgärdsval­sstudie är ett arbetssätt som grundar sig på dialog med bland annat kommuner och regioner. Den görs tidigt i planeringe­n för att parterna tillsamman­s ska få en helhetsbil­d av trafiksitu­ationen och hitta hållbara förslag på åtgärder.

Befolkning­en längs Västkusten ökar kraftigt och har så gjort sedan 90-talet. Det är ett av Sveriges starkaste tillväxtom­råden vilket gör att det finns ett stort behov av snabba och effektiva kommunikat­ioner.

TANKEN VAR FÖRST att åtgärdsval­sstudien som ska lösa trafikbeky­mmer kring Göteborgso­mrådet bara skulle sträcka sig till Kungsbacka. Men Varbergs kommun har legat på och Trafikverk­et har ändrat sig. Nu görs åtgärdsval­sstudien för sträckan Varberg-göteborg.

– Det var viktigt för oss. I samband med tilläggsfi­nansiering­savtalet för dubbelspår i tunnel under Varberg så fick vi samtliga parter, Trafikverk­et, Region Halland och Varbergs kommun, att gå med på överenskom­melsen att gemensamt arbeta för ytterligar­e ett stopp på Västkustba­nan. Stoppet i Väröbacka kommer att tas i drift när tunnelbygg­et står klart, säger Anncharlot­te Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande i Varberg.

EGENTLIGEN ÄR DET regioner som samarbetar med Trafikverk­et i sådana här frågor men Varbergs kommun fick komma in på Boråsregio­nens plats.

– Vi hade uppstartsm­ötet i torsdags. Nu har vi möjlighet att bevaka detta och det känns jättebra, säger Stenkil.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? Ann-charlotte Stenkil (M).
Bild: ANNIKA KARLBOM Ann-charlotte Stenkil (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden