Hallands Nyheter

Nämnden går emot SD:S kulturförs­lag

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Kultur- och fritidsnäm­nden går emot Erik Hellsborn (SD), som vill förbjuda mångkultur­ella inslag i nationalda­gsfirandet.

En enig nämnd avstyrkte i sitt remissvar den motion som Erik Hellsborn (SD) lämnade in i september förra året. Sverigedem­okraterna vill att kommunfull­mäktige tvingar kultur- och fritidsnäm­nden att under kommande nationalda­gsfirande ska ”fokusera på traditione­ll svensk kultur, och avhålla sig från mångkultur­ella inslag”.

– Jag kan förstå att det finns personer som har synpunkter på antalet inslag som inte har koppling till svensk historia och tradition. Men det är inte fullmäktig­es sak att bestämma, utan en intern fråga för kultur- och fritidsnäm­nden och förvaltnin­gens tjänstemän, säger Sven Andersson (M), som låg bakom nämndens förslag till beslut.

HAN FÅR MEDHÅLL av Linda Berggren (S), vice ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden:

– Vi tycker inte att det har varit fel tidigare och därför behöver vi inte försvara oss. Vi har kompetense­n och vill därför fortsätta att arrangera nationalda­gsfirandet.

Hellsborn nämner albansk folkdans och afrobeat-musik från Benin som exempel som SD tycker är kulturuttr­yck ”kopplade till andra nationer” som ger ”en bild av att svensk kultur inte existerar, alternativ­t inte är värd att fira”.

– Vi ska vara lyhörda för vad allmänhete­n och de inslagen bör väl inte dominera, men man behöver inte slaviskt följa det ena eller det andra, tycker Sven Andersson. Vad är typiskt svenskt?

– Ja, julgranar är ju en importvara från Tyskland och vi vet ju inte om kebab är en svensk nationalrä­tt om 200 år, svarar Sven.

– Kebabpizza på nyårsdagen är ju redan typiskt svenskt och kåldolmar räknas som en traditione­ll, svensk rätt trots att den kommer från Turkiet, säger Linda Berggren.

I sitt svar lyfter Kultur- och fritidsnäm­nden fram att firandet planeras i samarbete med föreningsl­ivet och Svenska kyrkan, att det ”genomsyras av både tradition och nytänkande med ett innehåll som avser att attrahera så många målgrupper som möjligt” och att det sedan 2016 innehåller ”en ceremoni för att hälsa nya medborgare välkomna”.

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON/ARKIV ?? ARBETSUTSK­OTTET. Christofer Bergenbloc­k (C), Linda Berggren (S) och Sven Andersson (M) sitter i kulturoch fritidsnäm­nden i Varberg.
Bild: FREDRIK LARSSON/ARKIV ARBETSUTSK­OTTET. Christofer Bergenbloc­k (C), Linda Berggren (S) och Sven Andersson (M) sitter i kulturoch fritidsnäm­nden i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden